Nazistiska tröjor anmälda för hets mot folkgrupp

Publicerad 2003-08-21 15:36

Tre nazister har anmälts för hets mot folkgrupp efter att ha burit nazistiska tröjor vid en fest i Karlstad.

Tre unga nazister som deltog på en grillfest i Karlstad den 6 juni har anmälts för hets mot folkgrupp. De tre ungdomarna - 19, 16 och 15 år gamla – greps på väg till festen som samlade aktivister från flera nazistiska organisationer.
Anmälan rör de tre unga nazisternas kläder. På ett av klädesplaggen finns en tysk örn med en odalruna i klorna. Runt örnen löper texten ”This time the world – No remorse”. Ett annat plagg gör reklam för det nazistiska black metal-bandet Burzum med ryggtexten ”Support your local Einzatskommando” krönt av en döskalle hämtad från emblemet för SS-divisionen totenkopf under tyska nazitiden.
Justitiekanslerna undersöker nu huruvida kläderna över huvudtaget kan åtalas enligt lagen om hets mot folkgrupp. Om trycket på kläderna gjorts i tryckpress är det möjligt att väcka åtal enligt tryckfrihetsförordningen.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.