Frontfigur för B&H dömd | Expo.se

Annons

Frontfigur för B&H dömd

Publicerad 2003-09-10 15:51

Jimmy Karlqvist som leder det nazistiska nätverket Blood & Honour i Småland har dömts för att ha burit ett knogjärnsliknande föremål i samband med en antirasistisk demonstration i Helsingborg i våras.

Karlqvist åtalades för tre olika brott som begåtts vid två olika tillfällen.

Det första brottet begicks i slutet av mars då han avvisiterades i samband med en antirasistisk demonstration. Polisen påträffade då ett större bältesspänne i en av hans fickor. Polisen bedömde det som ett knogjärn och i enlighet med det åtalades han för brott mot knivlagen. Karlqvist har förnekat brottet och säger till Expo att han tycker det är löjligt att ett bältesspänne kan räknas som knogjärn.


Ökat politiskt våld


Hittills i år har den nationella rörelsen stått bakom flera attacker mot politiker, homosexuella och antirasister i Helsingborg. Senast förra veckan rapporterades det att valarbetare från ja-sidan inför EMU-omröstningen blev hotade till livet av nazister i Helsingborg.

Den 22:e mars hölls en antirasistisk demonstration i staden och polisen gjorde flera avvisiteringar av sverigedemokrater, nationaldemokrater och nazister som strök runt på stan. Vid flera tillfällen återfanns kassar med tomglas som ingen ville kännas vid. Jimmy Karlqvist vill i dag inte säga att det skulle ha varit några planerade attacker mot antirasisterna.

Det var inte så att du hade förberett dig på att attackera antirasister den där dagen?

- Det kan jag inte direkt säga. Vi gick ner till demonstrationen mest för att det alltid är kul att titta på och se hur många de är, säger Jimmy Karlqvist.

Helsingborgs Tingsrätt trodde inte på Karlqvists berättelse utan gick på åklagarens linje och bedömde bältesspännet som ett knogjärn. Jimmy Karlqvist döms även för att vid ett annat tillfälle kört alkoholpåverkad och utan körkort. Det brottet hade Karlqvist medgivit.

Han döms nu till 140 dagsböter á 30 kronor och ska betala en avgift på 500 kronor till brottsofferfonden. Frontfiguren för Blood & Honour Småland är sedan tidigare dömd vid flera tidigare tillfällen, senast för hemfridsbrott för 18 månader sedan. Så sent som för mindre än en vecka sedan var Karlqvist inblandad i ett stort bråk i Växjö mellan nazister och antifascister.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons