"Israels medborgarlag är rasistisk"

Publicerad 2003-09-04 23:13

EU-parlamentet enades i dag om att fördöma den nya israeliska medborgarlagen och stämplade den som rasistisk, rapporterar AFP.

Det var i juli som det israeliska parlamentet, Knesset, röstade igenom en ny medborgarlag. Den förhindrar palestinier som gifter sig med israeliska medborgare att bosätta sig i landet.

Med den nya lagen nekas palestinier som gifter sig med en israelisk medborgare israeliskt uppehållstillstånd och medborgarskap. Om det ”blandade paret” vill bo tillsammans tvingas de bosätta sig i de palestinska områdena eller flytta till annat land. De nya lagarna gäller enbart palestinier.

Inför omröstningen i Knesset höjde inhemska människorättsorganisationer, däribland Amnesty International och Human Rights Watch sina röster och även de kallade den för rasistisk. Nu får de stöd från EU-parlamentet för sin kritik.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.