Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Anders Lago vill sätta stopp för Nationaldemokraterna genom att stänga ute dem från kommunens lokaler. Detta trots att ND har två kommunala mandat i Södertälje.

- Det är kluvet. De sitter i fullmäktige och det är i och för sig rimligt att de ska ha tillgång till kommunens lokaler. Men samtidigt kan det inte rimligen innebära att delar av Södertälje måste spärras av, att det sker motdemonstrationer och att det måste till en stor polisstyrka så fort de har möten, säger Lago till TT.

Det är efter lördagens möte som arrangerades av Nationaldemokraterna som drog till sig motdemonstranter som Lago vill sätta stopp för ND. Att partiet inte var delaktiga i tumultet som uppstod då polisen ringade in motdemonstranterna anser han inte spelar någon roll. Han har nu lämnat över ärendet till förvaltningen som ska se över vilka juridiska möjligheter det finns.

Kammarrätten hanterade ett liknande fall för två år sedan. Då gällde det en konflikt mellan Stockholm stad och Sverigedemokraterna. Kammarrätten beslutade då att Stockholm inte fick stänga ute Sverigedemokraterna från kommunens lokaler. Regeringsrätten valde att inte ta upp ärendet.

Ämnen i artikeln