Ärleskog frikänns | Expo.se

Annons

Ärleskog frikänns

Publicerad 2003-10-14 11:48

Två av ledarna för Nationalsocialistisk Front har stått åtalade för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp. I går kom domen i ansvarsfrågan som varit kontroversiell. Karlskrona Tingsrätt låter rättegången gå vidare mot Björn Björkqvist men friar Anders Ärleskog.

Åtalet gäller tre bilder som NSF haft publicerade på sin hemsida. Det rör sig om två hakkors och en karikatyr som man misstänker föreställer en jude. För två veckor sedan hölls huvudförhandling i ansvarsfrågan. Rättegångar av det här slaget skiljer sig från en vanlig förhandling. Först en i ansvarsfrågan och därefter en i brottsfrågan.
 

Kontroversiellt åtala två

Justitiekanslerna har valt att åtala både den tidigare propagandachefen Björn Björkqvist och ekonomiansvarige Anders Ärleskog. Något liknande åtal har tidigare aldrig gjorts. Rätten bedömde också att det inte var rimligt och Ärleskog friades helt. Anledningen till JK:s handlande var att man menade att Ärleskog var ansvarig för hemsidan eftersom han stod för utbetalningarna för hemsidan och därmed hade möjlighet att stänga ned sidan.

Rätten tyckte inte att Björkqvists invändningar i tingsrätten stod i vägen för en rättegång i brottsfrågan. Rättegångsdatum har inte satts ännu.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons