Ärleskog frikänns

Publicerad 2003-10-14 11:48

Två av ledarna för Nationalsocialistisk Front har stått åtalade för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp. I går kom domen i ansvarsfrågan som varit kontroversiell. Karlskrona Tingsrätt låter rättegången gå vidare mot Björn Björkqvist men friar Anders Ärleskog.

Åtalet gäller tre bilder som NSF haft publicerade på sin hemsida. Det rör sig om två hakkors och en karikatyr som man misstänker föreställer en jude. För två veckor sedan hölls huvudförhandling i ansvarsfrågan. Rättegångar av det här slaget skiljer sig från en vanlig förhandling. Först en i ansvarsfrågan och därefter en i brottsfrågan.
 

Kontroversiellt åtala två

Justitiekanslerna har valt att åtala både den tidigare propagandachefen Björn Björkqvist och ekonomiansvarige Anders Ärleskog. Något liknande åtal har tidigare aldrig gjorts. Rätten bedömde också att det inte var rimligt och Ärleskog friades helt. Anledningen till JK:s handlande var att man menade att Ärleskog var ansvarig för hemsidan eftersom han stod för utbetalningarna för hemsidan och därmed hade möjlighet att stänga ned sidan.

Rätten tyckte inte att Björkqvists invändningar i tingsrätten stod i vägen för en rättegång i brottsfrågan. Rättegångsdatum har inte satts ännu.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här