SVP vann val i Schweiz

Publicerad 2003-10-20 12:02

I söndagens val i Schweiz sköt det främlingsfientliga partiet SVP, Schweiziska folkpartiet, fram sina positioner.

Enligt resultatet, på måndagsförmiddagen fortfarande preliminärt, fick SVP 55 av de 200 platserna i parlamentets underhus, nationalrådet, rapporterade den schweiziska nyhetsbyrån ATS.

Det innebär att partiet har ökat med elva mandat sedan förra valet.

Näst största parti i det schweiziska valet blev Socialistpartiet, SP, med 52 mandat, ett mer än tidigare.


Hätsk stämningSVP har inför valet pekats ut som favoriter och när de sista preliminära prognoserna under måndagen offentliggörs så är det tydligt att SVP vunnit starkt stöd.

FN:s flyktingorgan i Genève har anklagat SVP för att ha drivit den mest främlingsfientliga kampanjen som etablerat parti i europeisk efterkrigshistoria. På affischer har flyktingar liknats vid potentiella knarksmugglare och våldtäktsmän.

Trots att Schweiz står utanför EU med stränga medborgarskapslagar så är var femte invånare utlänning. I en kampanj mot den gällande asylrätten hetsas mot albansk maffia, knarksmugglande afrikaner och utländska våldtäktsmän. Budskapet är att kriminaliteten ökar i takt med att antalet utlänningar blir fler i Schweiz.


Lågt valdeltagande


Vid valet i söndags var det emellertid inte ens varannan invånare som valde att rösta. Valdeltagandet uppgick till 48 procent. En av förklaringarna till det låga valdeltagandet kan vara att mycket i Schweiz bestäms genom folkomöstningar vilket begränsar regeringens makt mer än i andra länder.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.