Höjd beredskap inför ND-demonstration

Publicerad 2003-11-05 17:06

Den 6:e november anordnar Nationaldemokraterna ett fackeltåg i Norrtälje utanför Stockholm. Polis, räddningstjänst och sjukhus höjer nu beredskapen efter farhågor om eventuella motdemonstrationer, rapporterar Norrtelje Tidning.

- Det finns risk för kravaller; vi tar det säkra före det osäkra, säger Anders Mellström, chef på intensiven, till Norrtelje Tidning.

Att demonstrera den 6 november är av tradition viktigt för partier som Nationaldemokraterna, som vill uppmärksamma Gustav II Adolfs död samma datum 1632. Enligt ett pressmeddelande genomför partiet fackeltåget med efterföljande möte på Stora Torget i Norrtälje. Syftet är enligt Nationaldemokraterna att ”upprätthålla traditioner och värna om minnet av den svenska historiens centralgestalter”.

Partiet fick demonstrationstillståndet klart så sent som tisdag morgon. Vägen för fackeltåget har dock förkortats efter synpunkter från lokal polis och räddningstjänst.

I Göteborg arrangerar Patriotiska studentförbundet traditionsenligt en march med kransnedläggning på Gustav Adolfs torg. Den demonstrationen finansieras delvis med kommunala medel.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.