VAM och Turner Diaries | Expo.se

VAM och Turner Diaries

Publicerad 2003-11-26 19:18

I mitten av 1980-talet delades den rasistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS) i två grenar. Det var ingen direkt ideologisk splittring utan snarade två sätt att arbeta på som växtre fram. En gren av BSS satte på sig slips och kavaj och hämtade inspiration från franska Front National och Jean-Marie Le Pen och grundade 1988 partiet Sverigedemokraterna.

Den andra grenen hämtade inspiration från en rad antisemitiska konspirationsteoretiker och militanta nynazister i USA; de satte på sig marschkängor och uniform och grundade 1991 nätverket Vitt Ariskt Motstånd (VAM).

En grundstomme i VAM:s ideologi var boken Turner Diaries av den amerikanske nazistledaren William Pierce. William Pierce hävdade att västvärlden ockuperats av ZOG - en hemlig ”sionistiska ockupationsmakt” - i syfte att utplåna den vita ariska rasen. I självförsvar måste de vita inleda ett heligt raskrig i form av underjordisk kamp, terrorism och lönnmord. Turner Diaries fungerar som en manual för terrorism och har kallats ”terroristbibeln” av FBI. Den låg bland annat till grund för Oklahomamassakern 1995.

VAM inledde sin underjordiska krigföring 1991. Gruppen rånade banker, gjorde inbrott i militära mobiliseringsförråd och gjorde inbrott på polisstationen på Lidingö för att komma över vapen. Flera ledande VAM-aktivister greps efter ett rån i Härjedalen på hösten 1991.

Flera av aktivisterna i dagens nazistgrupper i Sverige hade i början av 1990-talet VAM som viktigaste inspirationskälla. Det gäller bland annat Nationalsocialistisk front, Blood & Honour och Svenska motståndsrörelsen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons