Enmansdemonstrant dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2003-12-19 11:16

En 28-årig man från Hudiksvall hade hört talas om att en antirasistisk demonstration skulle äga rum i Sundsvall den 30 november förra året. Han bestämde sig för att åka in till centrala Sundsvall för att delta i den motdemonstration, han förmodade skulle äga rum. Men ingen kom.

28-åringen som hade släpat med sig en stor SS-fana hela vägen in till Sundsvall beslutade sig dock för att fortgå med motdemonstrationen ensam. Han hade även beväpnat sig med en så kallad butterfly-kniv.

När polisen grep mannen stod han på busstationen i centrala Sundsvall och viftade med sin nazistfana i ena handen och kniven i den andra. 28-åringen ska även ha gjort rasistiska uttalanden riktade mot en grupp invandrare på busstationen.

Till tingsrätten förklarar mannen att han inte minns mycket av händelsen, då han var alltför berusad vid tillfället.

Han döms för hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen till villkorlig dom och dagsböter.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.