Brandattentat mot stockholmscafé | Expo.se

Brandattentat mot stockholmscafé

Publicerad 2004-01-21 15:11

Det populära Cafe Copacabana vid Hornstull i Stockholm utsattes natten till måndagen för ett brandattentat då okända personer krossade fönsterrutor och hällde in bensin i lokalen. En del av inredningen närmast fönstret förstördes men tack vare ett rådigt ingripande från en granne som vaknade av glaskrosset kunde branden begränsas.

Cafe Copacabana öppnade i somras och har på kort tid blivit ett av Södermalms mest populära caféer, framför allt som en mötesplats för lesbiska, bitjejer och queerfolk. Caféet är även en nagel i ögat på diverse högerextrema och homofobiska grupper. Kort efter öppnandet i somras vandaliserade fasaden med hakkors och slagord. I samband med gårdagens brandattentat sprejades ”Död åt alla pedofiler och homosexuella” på fasaden.

Caféet hade öppet under måndagen. Många upprörda grannar och boende kring Hornstull hälsade på under dagen och uttryckte sin sympati. Ilskan var påtaglig.

– Det är ju fullständiga vettvillingar med ärthjärnor som varit framme, sa en granne. Hur fan kan man ge sig till att tända eld på ett bostadshus där folk ligger och sover.

– Snorungar, konstaterade en äldre kvinna.

Ingen av de vanliga nazigrupperna som brukar stå för denna form av vardagsterrorism mot homosexuella har tagit på sig ansvaret för attentatet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons