Journalister misshandlade av nationaldemokrater | Expo.se

Journalister misshandlade av nationaldemokrater

Publicerad 2004-01-26 17:12

Den 20-åriga fullmäktigekandidaten har precis avslutat den första misshandeln och rusar till attack mot Expos fotograf i centrala Göteborg.

Personer tillhörande nationaldemokraternas vaktstyrka attackerade i lördags två journalister och medarbetare till tidskriften Expo. En av partiets fullmäktigekandidater i Mölndal, en 20-årig man, var en av de attackerande nationaldemokraterna. Två nationaldemokratiska aktivister i 18-årsåldern greps samtidigt på platsen för misshandel av flera ungdomar i centrala Göteborg. En av de två är misstänkta för brott mot knivlagen, rån och förberedelse till grov misshandel.

Det var efter ett nationaldemokratiskt partimöte på Harry Hjörnes plats i centrala Göteborg som partiaktivister gick till attack mot ett mindre antal antirasister och invandrarungdomar. I tumultet attackerades även Expos två utsända journalister.
Två nationaldemokratiska aktivister greps på platsen. En av dem för att han enligt vittnen dragit kniv under tumultet.

Fullmäktigekandidat i Mölndal
En av de ledande personerna i attacken var en 20-årig man som i valet 2002 stod som kandidat för Nationaldemokraterna till kommunfullmäktige i Mölndal. 20-åringen deltog under tillfället i misshandeln av en kvinna i tjugoårsåldern. När 20-åringen upptäckte att misshandeln dokumenterats av Expos fotograf Daniel Olsson sprang han fram mot denne och knuffade honom mot marken.
En annan grupp nationaldemokrater attackerade sedan Expo-journalisten Daniel Poohl med sparkar. Under skrik som ”ta juden, ta juden” fick han senare springa gatlopp mellan nationaldemokratiska aktivister för att slutligen bli fälld mot marken.

Nationaldemokratisk kommentar
Nationaldemokraterna kommenterar mötet i Göteborg på sin hemsida på följande vis:

“Under tillbakamarschen från torget dök en handfull vänsterextremister upp. Ilskna över att Nationaldemokraterna ännu en gång hade genomfört ett lyckat torgmöte utan att de illa organiserade anarkistiska anti-demokraterna kunnat hindra det, försökte de istället provocera och ställa till bråk. Nationaldemokraternas mötesvakter kunde dock utan problem mota bort dem.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons