NU-aktivister dömda till fängelse | Expo.se

NU-aktivister dömda till fängelse

Publicerad 2004-04-26 16:07

Tre av de fyra dömda aktivisterna deltog på Svenska motståndsrörelsens möte i Göteborg november 2003.

Fyra kända aktivister i Nationell ungdom tvåstad, Trollhättan och Vänersborg, dömdes på måndagen till två månaders fängelse vardera för förberedelse till misshandel.
Därmed ändrar hovrätten i västra Sverige tingsrättens tidigare dom.

De fyra aktivisterna, i åldrarna 20 till 25 år, greps i anslutning till en antirasistisk demonstration i Trollhättan den 1 oktober 2002. Medan demonstranterna samlades för avmarsch iakttog polis på platsen en misstänkt bil som cirkulerade runt demonstranterna.
Bilen visade sig vara registrerad på en nu 22-årig man som bara några dagar tidigare gripits under en affischeringsrunda med Nationell ungdom i Skövde.

Batonger, rånarluvor och knivar
När polisen stoppade bilen i utkanten av Trollhättan fann man batonger, rånarluvor, en kniv, ägg samt en stor mängd affischer och flygblad tillhöriga Nationell ungdom.
Polisen påträffade även en skiss över demonstrationsvägen med en utförlig beskrivning över hur man skulle gå tillväga för att angripa demonstrationsdeltagarna.

Ej i nödvärn
Aktivisterna uppger att de visserligen planerat att attackera demonstrationståget, men att de ändrade sig på platsen då demonstranterna och poliserna var för många. I motsats till tingsrätten så väljer hovrätten att göra bedömningen att bara detta att de fyra männen införskaffat och tagit med sig rånarluvor och expanderbatonger är skäl nog för att döma dem för förberedelse till misshandel. Tingsrätten menade att rånarluvor och batonger endast skulle användas i anslutning till den tänkta äggattacken, om männen i sin tur blev attackerade av demonstranterna, i någon form av nödvärn.

Förnekar samröre med NU
Under tingsrättsförhandlingarna förnekade samtliga, med undantag för en av männen, samröre med Nationell ungdom. Men flera av de nu dömda aktivisterna deltog några månader senare på Svenska motståndsrörelsens manifestation på Första Långgatan i Göteborg, den 8 november förra året.
Förutom de fyra fängelsedomarna döms nu också en 22-årig man för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra föremål till dagsböter. Samtliga inblandade är dömda för någon form av brott sedan tidigare.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons