Ny förundersökning mot Skånepartiet

Publicerad 2004-05-24 17:09

Justitiekanslern beslutade på måndagen att inleda förundersökning mot Skånepartiets tidning Fritt Skåne. Misstankarna rör hets mot folkgrupp.

Det är i marsnumret av tidningen Fritt Skåne som partiet återpublicerar ett tidigare utdelat flygblad under rubriken ”Saklig underbyggnad till de 12 punkterna”.
I texten skriver Skånepartiet bland annat att Muhammed var en ”epileptisk och hallucinatorisk sexdåre” och att Islam är en ”farlig och smittsam psykosocial sjukdom”.

Det är det senare uttalandet som Justitiekanslern nu ger första åklagarkammaren i Malmö i uppgift att undersöka om det kan innebära ett brott mot Tryckfrihetsförordningens bestämmelser om hets mot folkgrupp.

Ansvarig utgivare för tidningen är Carl P. Herslow, ordförande för Skånepartiet och som flera gånger tidigare utretts av åklagare för sina rasistiska uttalanden. Så sent som i februari i år beslöt malmöåklagaren Mats Svensson påbörja en förundersökning mot Herslow, efter att han i en debatt sagt att Islam är ”en psykosocial sjukdom”.

Ämnen

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.