Nytt åtal mot nazisttidning | Expo.se

Annons

Nytt åtal mot nazisttidning

Publicerad 2004-05-27 17:22

Justitiekanslern beslutade idag att åtala Jimmy Nylén, ansvarig utgivare för Nationalsocialistisk fronts tidning Den svenske nationalsocialisten. Åtalet rör tidningens decembernummer och tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Det är två artiklar i tidningen som Justitiekanslern nu väljer att väcka åtal för. I den ena artikeln ”Systematisk våldtäkt på svenska kvinnor”, jämförs våldtäktsfall med invandare som gärningsman med systematiska övergrepp av en armé.
I artikeln ”Negrer våldtar sina barn för att befordras” används enligt Justitiekanslern uttrycken negrer och negroida i ett sammanhang och på ett sätt som innefattar stark missaktning mot folkgruppen svarta.

Jimmy Nylén är avdelningsledare för Nationalsocialistisk front i Halland och övertog uppdraget som ansvarig utgivare för Den svenske nationalsocialisten efter att den förre ansvarige utgivaren dömts till fängelse för hets mot folkgrupp.

Trots detta uppger Jimmy Nylén att han är förvånad över åtalet.
- Jag trodde inte det skulle ske för såna skitartiklar, säger han till Expo.
I övrigt vill han inte kommentera åtalet.
- Jag säger ingenting före rättegången har varit. Det är rätt meningslöst att spekulera innan dess.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons