Alhambra ger ut antisemitisk författare | Expo.se

Alhambra ger ut antisemitisk författare

Publicerad 2004-06-21 19:49

Under flera år har författaren Israel Adam Shamir spridit antisemitiska texter via internet. Nu ger det svenska förlaget Alhambra ut hans senaste bok på svenska.

2001 dök Israel Adam Shamirs namn upp på internet. Han gick då under namnet Israel Shamir. Via sin hemsida har han sedan dess kontinuerligt kommenterat Israel-Palestina konflikten. Shamir är något så ovanligt som en ryskfödd judisk journalist som kritiserar sionismen. Hans texter används i olika sammanhang av såväl sansade kritiker av den israeliska regeringens politik som av nazistiska antisemitiska organisationer. Kritiken mot Shamirs texter har växt med åren sedan hans uttalanden alltmer övergått till traditionell antisemitisk propaganda. De essäer som publiceras på hans hemsida och i artiklar för en rad olika tidningar flörtar konstant med traditionella antisemitiska föreställningar om judars makt i världspolitiken och andra konspirationsteorier.

Sion vises protokoll
I samband med att Sion vises protokoll gick som TV-serie i egyptisk television i slutet av 2002 gjorde Israel Shamir en häpnadsväckande analys. I den engelskspråkiga konspirationsteoretiska webbtidningen The Truthseeker förklarade han att det finns anledningar till att protokollen är så långlivade.
”Summing it up, a big share (though not all) of the ideas ascribed to the Jews by the Protocols are indeed the ideas useful or necessary for the Jewish communal well-being, without any need for great hatred towards Gentiles and/or the guidance of mythic Elders of Zion. That is the reason of the Protocols’ long life. Paradoxically, without Israeli apartheid these facts would remain invisible for the host communities.”

Kallade jude apa
Shamirs försvar av Sion vises protokoll är inte enda gången han passerat gränsen för vad som är legitim kritik av Israel. I Stephen Roth Institutes årliga kartläggning av antisemitism framgår det att Shamir vid en föreläsning för drygt två år sedan vid McGill University i Kanada 2002 kallat en ortodox rabbin i publiken för apa. Dessutom hånade han rabbinens religiösa klädsel.

Kontakt med rasister
Israel Shamirs utfall mot judar går hem bland högerextremister. Han blev inbjuden till årets internationella revisionistkonferens i Sacramento i USA, där nazister och historierevisionister från hela världen samlas. Israel Shamir passar in bra i sällskapet. I sitt webbaserade nyhetsbrev antyder han att det bara var 330 000 som dog i Auschwitz.
Han har tidigare haft kontakt med en av de återkommande huvudtalarna på konferensen, den inte helt okände nazirevisionisten David Irving. 1998 tog Shamir kontakt med Irving för att sälja dokument som tillhört SS-chefen Heinrich Himmler. Irving tackade till slut nej till erbjudandet och publicerade korrespondensen med Shamir på nätet.

Enligt det högerextrema Adelaide Institute tackade Shamir ja till konferensen i Sacramento. Hans krav om att få betalt för sin och fruns resa, uppehälle och hotell fick dock arrangörerna att tacka nej. De la istället ut korrespondensen på nätet.

Trots Shamirs bråk med revisionisterna kring konferensen i Sacramento finns en respekt för hans texter inom den högerextrema världen.

Uppskattningen från högerextremt håll verkar inte bekymra Shamir, tvärtom verkar respekten vara ömsesidig. I en artikel i den norska vänstertidningen Friheten förklarar Shamir att fascister som förre vänsteraktivisten Horst Mahler i Tyskland och Nick Griffin, ledare för det engelska fascistpartiet BNP, borde få större plats i debatten.

Försvarar nazister
I samband med att den amerikanska nazigruppen National Alliance 2002 arrangerade Rock against Israel försvarade Shamir arrangören National Alliance. I en artikel i den engelskspråkiga tidningen Arab News förklarade han att den nazism som National Alliance står för inte på något sätt var värre än den judiska rasismen. Vidare förklarade han att även om man inte bör omfamna National Alliance ska man arbeta med dem i stället för att avvisa dem.
Under sin karriär har Shamir skrivit i ett stort antal tidningar. Bland hans samarbetspartners återfinns den rödbruna, ryska antisemitiska tidningen Zavtra och den amerikanske högerextrema tidningen Spotlight.

Svenska partners
På Shamirs hemsida finns fyra texter översatta till svenska. Tre är översatta av antisemiten och revisionisten Lars Adelskogh, utgivare av tidningen Nexus som blandar New Age med konspirationsteorier om judar.
Adelskoghs senaste bok, En tom säck kan inte stå, är en historierevisionistisk bok som säljs av Nationalsocialist Front och av det till Nationaldemokraterna kopplade Nordiska förlaget.

Försvarar utgivning
Översättaren till den fjärde texten heter Ingrid Bahari Ericsson. Tillsammans med Hesham Bahari driver hon förlaget Alhambra som nu ger ut Israel Shamirs nya bok.
Alhambra är ett seriöst och väletablerat förlag som inriktat sig på litteratur från Mellanöstern. Där finns allt från ifrån klassiker av författare från Mellanöstern till ny kritik mot USA:s utrikespolitik. Vid en första anblick passar Shamir in i förlagets författarstall. Han har enligt egna uppgifter tidigare översatt texter från hebreiska till ryska, 1988 gav han också ut The Pine and the Olive. Shamirs nya bok är en samling av hans essäer. På fråga från Expo försvarar Hesham Bahari på Alhambra förlag utgivningen av boken via e-post.
“Alhambra är ett bokförlag och publicerar författare med olika åsikter, för att skapa debatt runt dessa frågor. Det betyder inte att Alhambra håller med vartenda ord som författarna skriver.”

När det gäller frågan om Israel Shamirs antisemitism väljer Hesham Bahari att göra en personlig kommentar.
“…detta gäller min egna åsikt, varken Alhambras eller Shamirs, i frågan om vad antisemitism är: 95 procent av alla semiter är araber. Så den största antisemiten jag känner till bör vara Sharon.”

Även Ordfronts bokklubb säljer boken. Cilla Nergårdh som är ansvarig för bokklubben är chockad över uppgifterna om Shamir.
– Han var ju judisk och bosatt i Israel och det slog mig aldrig att jag borde kolla upp honom. Det var en grov miss ifall uppgifterna stämmer. Hade jag vetat om detta så hade jag inte tagit in boken. Jag hade i alla fall kollat upp uppgifterna närmare. Mer än så kan jag inte säga nu.
Shamirs författarskap har tidigare väckt stor uppmärksamhet i ett antal europeiska länder. Under 2003 drog Shamirs förläggare tillbaka hans bok efter våldsamma protester från judiska organisationer. För tillfället befinner sig Shamir i Spanien för att göra reklam för den spanska utgåvan av hans bok.

Debatterad i Norge
Shamirs position som judisk kritiker av sionismen gör honom också populär i vissa vänsterkretsar. I Norge har hans kommentarer flera gånger citerats i till exempel dagstidningen Klassekampen. Debatten kring Shamir och framför allt antisemitismen inom den norska vänsterrörelsen blossade upp på allvar efter att Shamirs norska översättare Hans Olov Brendberg, medlem i Röd Valallians, anklagats för antisemitism. Brendbergs vurmande för amerikanska högerextremister och utfall mot judar gjorde att han till slut avsattes från sitt politiska uppdrag. Debatten har lett till att Shamir tappat sin status som debattör i Norge.

Marginaliserad
I stort sett är Israel Shamir en marginaliserad röst i Israel-Palestina konflikten. Redan i början av 2001 tog seriösa Israelkritiker som Hussein Ibish från The American-Arab Anti Discrimination Committee, ADC, och Ali Abunimah som ligger bakom nyhetsbrevet Electronic intifada, avstånd från Israel Shamir.
Palestinagrupperna i Sverige känner till Israel Shamir, men har inte tagit upp honom till diskussion. Anledningen är att de aldrig haft något samarbete med honom.

Kritiserar Alhambra
Sverker Oredsson på Svenska kommittén mot antisemitism är kritisk mot att Alhambra förlag ger ut Israel Shamir:
– Personligen vill jag inte portförbjuda Shamir från svensk debatt, men däremot vill jag att antisemitiska inlägg både från honom och från andra portförbjuds.
– Det respekterade förlaget Alhambra blir mindre respekterat, när de publicerar sådana texter.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons