Publicerad 2004-06-14 01:28

Valet är en besvikelse för Sverigedemokraterna som sett Europaparlamentsvalet som en språngbräda inför valet till riksdagen 2006.
Det är frestande att sätta rubriken “Fiasko för Sverigedemokraterna”, men fullt så långt ska vi inte sträcka oss. Partiet har minskat från 1,4 till 1,1 procent av väljarna jämfört med riksdagsvalet 2002.
Detta bekräftar vad Expo påstod före valet att Sverigedemokraterna är lika beroende av soffliggare som vanliga partier. Denna slutsats kan dras sedan Sverigedemokraterna två EU-val halverat sitt valresultat i jämfört med resultatet i närmast föregående riksdagsval.
I valet 2002 fick SD 76 300 riksdagsröster. I EU-valet 2004 fick partiet 27707 röster, alltså mer än en halvering. Samtidigt var valdeltagandet det lägsta någonsin med 37,2 procent.
UR SVERIGEDEMOKRATISK SYNVINKEL är detta naturligtvis ett fiasko. Trots stor ekonomisk satsning, pengar från den belgiske antisemiten Bernard Mengal och viss uppmärksamhet i massmedia har Sverigedemokraterna inte kunnat utnyttja framgången i valet 2002.
I sammanhanget finns orsak att påminna om ungdomsledaren Jimmie Åkessons optimistiska analys på SD:s hemsida två dagar före valet. EU-kandidaten Åkesson spekulerade i att opinionsmätningarna visade på en framgång för övriga partier, vilket han antog skulle tillfalla SD. Då opinionsinstitutet Skop noterade 3,9 procent för övriga partier blev Åkesson upprymd:
”Just den sista undersökningen från Skop är särskilt intressant. Dessa 3,9 procent är den högsta noteringen för Övriga partier (dvs SD) på mycket länge – förmodligen den högsta någonsin inför ett EU-val. Att den kommer två dagar före valet är naturligtvis extra värmande. Samtliga dessa siffror visar att Sverigedemokraternas kampanj gett resultat.”
I själva verket har inte SD:s valkampanj gett nämnvärt resultat. Varken Sten Andersson eller Jimmie Åkesson kommer att kunna flytta ned till Bryssel. Vad gäller Sten Andersson är frågan om han nu inte gjort sitt i politiken. Avhoppet från moderaterna till en politisk sekt har inte varit framgångsrikt och partiet står med dagens valresultat ett steg längre bort från riksdagsmandat än vad partiet gjorde i valet 2002.
UR DEMOKRATISK SYNVINKEL är dock Sverigedemokraternas valresultat inte ett entydigt fiasko.
Partiet har på det hela taget behållit positionerna från valet 2002. Minskningen från 1,4 till 1,1 procent är vad som ryms inom marginella avvikelser.
Skåne förblir Sverigedemokraternas viktigaste fäste. Med undantag för Sölvesborg har samtliga procentuella toppnoteringar i EU-valet skett i Skåne län. De tio kommuner där Sverigedemokraterna haft störst framgång är följande:
Eslöv (7,5 proc), Kävlinge (6,9), Burlöv (6,7), Landskrona (6,2), Höör (5,6), Svedala (5,6), Svalöv (5,3), Sölvesborg (5,3), Bjuv (5,1) samt Sjöbo (5,0).
I NÅGRA ENSKILDA valdistrikt har Sverigedemokraterna till och med lyckats förträffligt. I fem valdistrikt har Sverigedemokraterna blivit näst största parti efter socialdemokraterna.
I distriktet Filborna 6/Dalhem S i Helsingborg fick SD 23 procent av rösterna. Filborna/Dalhem är ett traditionellt socialdemokratiskt väljarområde. Socialdemokraterna blev inte oväntat störst med 36,2 procent, medan tredje största parti blev Västerpartiet med 9,9 procent. I detta distrikt blev SD större än samtliga borgerliga partier, som tillsammans fick 13,1 procent. Minst blev centern som inte fick en enda röst.
Detta är för all del inget stort valdistrikt. Bakom procentsatserna döljer sig högst anspråkslösa siffror. Sammantaget röstade 220 personer, drygt en fjärdedel av antalet väljare. SD:s 23 procent består av 49 röster.
Sverigedemokraterna har blivit näst största parti i följande fem distrikt:
Filborna 6-Dalhem S 23,0 proc 49 röster
Landskrona 10 18,3 proc 55 röster
V. Skrävlinge 11 (Malmö) 18,1 proc 44 röster
Kulladal 6 (Malmö) 12,7 proc 48 röster
Burlöv 10 12,7 proc 34 röster
DESSA FRAMGÅNGSSIFFROR bör dock också mätas mot att Sverigedemokraterna har åtskilliga nolldistrikt där partiet inte fått en enda röst eller möjligen några enstaka röster.
Orter som norrländska Norsjö, Robertsfors och Arvidsjaur är exempel på sådana nolldistrikt där sverigedemokrater inte behöver göra sig besvär.
Enligt de preliminära valresultaten har Sverigedemokraterna bara ökat procentuellt i 41 kommuner. I 86 kommuner har partiet gått plus minus noll och i hela 163 kommuner har SD minskat. Just detta borde ge partiets valanalytiker orsak att känna en viss oro.
Nu ska den uteblivna framgången i EU-valet förklaras för medlemmarna i Sverigedemokraterna. I vanlig ordning kommer SD:s propagandaapparat nu att hävda att partiet utsatts för valsabotage. För ovanlighetens skull är det inte i första hand ”vänstextremister” som ligger bakom sabotagen utan det konkurrerande fascistpartiet Nationaldemokraterna, rapporterar en notis på SD:s hemsida redan på valkvällen.
Enligt Sverigedemokraterna har ND-aktivister stulit SD:s valsedlar och saboterat partiets valaffischer i flera kommuner.
Även Nationaldemokraterna hävdar på sin hemsida att deras uteblivna valframgång beror på att partiet utsatts för valfusk. Nationaldemokraterna hävdar att Junilistans valsedlar favoriserats av valförrättarna. Partiet uppger att de ämnar JO-anmäla valet och antyder att man kommer att kräva att valet görs om.
Stieg Larsson
Richard Slätt
Daniel Poohl
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare
Annons
Följ Expo i sociala medier
I veckan blev Stockholms tingsrätt skådeplats för extremhögerns senaste strategi för att tysta meningsmotståndare.
Följ Expo i sociala medier
Det här kan vara året då Kina axlar Rysslands roll som världsledande på desinformation och nationalistisk propaganda • Läs eller lyssna på reportaget.