Antisemitiskt överfall var påhittat | Expo.se

Annons

Antisemitiskt överfall var påhittat

Publicerad 2004-07-15 17:17

Det grova överfallet med antisemitiska förtecken mot en kvinna i Frankrike som Expo rapporterade om tidigare i veckan var påhittat. Kvinnan erkände under tisdagskvällen för fransk polis att hon ljugit ihop hela historien, skriver TT.

Uppgifterna om attacken mot kvinnan väckte under helgen starka reaktioner i Frankrike. Enligt kvinnan blev hon överfallen på tåget av sex män med nordafrikanskt ursprung. Hon påstod bland annat att männen rånade henne, skar sönder hennes kläder och ritade ett hakkors på hennes mage. Motivet till attacken mot kvinnan skulle enligt henne själv vara att männen felaktigt trott att hon var judinna.

Historien om överfallet har rapporterats av stora nyhetsmedia över hela världen. Med bakgrund av det ökade våldet mot judar och muslimer i Frankrike fick kvinnans uppgifter flera franska politiker att öppet ta avstånd mot det rasistiska våldet.

Men när polisen utredningsarbete inleddes uppstod snabbt flera frågetecken kring kvinnans historia. På filmerna från övervakningskamerorna i tåget fanns inga män som stämde in på kvinnans beskrivning. Personalen i biljettkontoret där kvinnan anmälde vad som hänt henne hade dessutom inte sett attacken.

På tisdagskvällen erkände tillslut kvinnan att hon hittat på historien. Hon ska också ha tagit hjälp av sin pojkvän som målade dit hakkorset på hennes mage.

Kvinnan och hennes pojkvän satt under tisdagskvällen i förhör. Någon förklaring om vad syftet med påhittet var har inte getts. Den påhittade historien har redan utnyttjats politiskt för att dels hetsa mot muslimer och nu, sedan erkännandet kom om att det var en lögn, för att beskriva alla former av antisemitiska attacker som påhitt.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons