Annons

Nazister misshandlade vänsteraktivister med golfklubbor

Publicerad 2004-11-29 17:03

Torslanda skins ställer upp sig för fotografering.

Beväpnade med golfklubbor gick en grupp nazister till attack mot vänsteraktivister ute på affischeringsrunda i göteborgsförorten Torslanda. En person misshandlades svårt med flera klubbslag mot huvudet. Händelsen ägde rum en sen natt i augusti. Nu åtalas en 16-åring för grov misshandel och olaga hot. En 17-årig kamrat åtalas för olaga hot.

Händelsen beskrivs på den nazistiska hemsidan info-14 som att ”en ensam patriot beväpnad med enbart sitt mod och två golfklubbor gick ut för att möta upp fridstörarna”. Nu åberopar den misshandelsåtalade 16-åringen sin nödvärnsrätt.
- Jag har bara försvarat mig, då de slog med en golfklubba mot mig, säger han i förhör.

Affischerande vänsteraktivister attackerades
Det var natten till den 12 augusti som en grupp vänsteraktivister begav sig ut till göteborgsförorten Torslanda för att klistra upp affischer. Enligt vänsteraktivisterna var det affischer från nätverket mot rasism som skulle sättas upp. Enligt nazisterna rörde det sig om affischer med bild och personnummer på en framträdande person inom skinnskallegruppen som pekades ut som ”nazist, nationaldemokrat och kvinnomisshandlare”.

Fördes medvetslös till sjukhus
På ett torg träffar vänsteraktivisterna på en grupp nazister ur den lokala skinnskallegruppen. Med golfklubbor i händerna ska två av nazisterna enligt åklagaren sprungit efter två av vänsteraktivisterna. När de hanns ifatt ska de ha fått ett stort antal klubbslag mot huvudet och kroppen. Misshandeln fortsatte till dess klubborna gick av. När en av vänsteraktivisterna ramlade fortsatte misshandeln med sparkar och slag till dess han föll i medvetslöshet.
Den åtalade 16-åringen ska också ha hotat att döda eller hugga vänsteraktivisterna med kniv.
Han nekar till brott och säger att det istället är han som har blivit misshandlad av vänsteraktivister beväpnade med golfklubbor.
Den 17-årige kamraten åtalas samtidigt för att ha hotat skjuta sina meningsmotståndare. Han nekar också till alla anklagelser.
- De skyller på mig för att jag är en av de mer aktiva och kända personerna i den nationella rörelsen, förklarar han i förhör.

Registrerade motståndare
Förundersökningen i målet är omfattande. Vid husrannsakan hemma hos en av de åtalade fann polisen förutom bilder och politiska texter från info14 också ett mindre register över lokala meningsmotståndare. I registret benämns personerna med epitet som ”röding”, ”punkare”, ”blatte”, ”ful blatte”, ”ful och cp”, ”blatteknullare”, ”halvröd” och ”Grön ungdom”.

Aktiva Nationaldemokrater
De nazister som nu åtalas för inblandning i händelserna i Torslanda tillhör en löst sammansatt grupp av personer som pendlar mellan olika politiska hemvister på den högerextrema kanten. De blev medlemmar i Nationaldemokraternas ungdomsförbund under våren och var mycket aktiva i Nationaldemokraternas valkampanj, men har idag lämnat organisationen. Tidigare har de haft kontakt med såväl Nationell samling som Nationell ungdom. För tillfället går de under benämningen Torslanda skins.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons