SD utnyttjar företags legitimitet | Expo.se

SD utnyttjar företags legitimitet

Publicerad 2005-01-21 13:49

Sverigedemokraterna har vid flera tillfällen försökt att dra nytta av andra företags legitimitet - i hopp om att det ska göra partiet mer accepterat. Nu har de gjort det igen men företaget CD WOW vill inte ha med SD att göra.

Tidigare hade Sverigedemokraterna ett avtal med ett företag som heter Tradedoubler. Företaget arbetar med förmedling av så kallade banners, internetannonser. Sverigedemokraterna fick tillgång till reklam från bland annat Nationalencyklopedin, Campus Mobile och resfeber.se. Företag som i verkligheten inte ville ha något som helst samröre med Sverigedemokraterna.

Företagsledarna blev rasande när de blev medvetna om att de återfanns på Sverigedemokraternas hemsida Sd-kuriren. Arne Ekman, chefredaktör för Nationalencyklopedin (NE) var mycket upprörd.

- Vi är kränkta av att ha funnits i detta sammanhang och det är inte ett aktivt val som vi gjort från NE. Vi vill inte förekomma i något rasistiskt sammanhang och vi anser att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti, sa Arne Ekman till Expo då.

Företaget Tradedoubler ansåg att Sverigedemokraterna inte ens uppfyllde grundkraven för att få ta del av företagets tjänster och snabbt var de också portade från Tradedoubler.

Sedan dess har Sverigedemokraterna använt sig av banners från Blodcentralerna och Röda Korset, banners som vem som helst får använda till sin sida. Utöver dessa har SD haft reklam från företag som är knutna till personer i partiet.


Stort internetföretag utnyttjas


Ytterligare ett företag, CD WOW, har nu ett tag legat med reklam på SD-Kurirens hemsida. CD WOW är ett internetbaserat företag som säljer skivor och DVD-filmer bland annat. Företaget bildades år 2000 och har hyllats av många, bland annat hamnade de på andraplats när .net magazine listade de bästa internetaffärerna. Företaget har också flera erkänt stora företag som samarbetspartners, däribland Aftonbladet, Daily Telegraph, Guardian Unlimited och MSN.

Företaget vill klart och tydligt markera mot Sverigedemokraterna och att de inte har gjort ett aktivt val om att annonsera på hemsidan.

- CD-WOW har ingenting med och vill absolut inte ha något att göra med Sverigedemokraterna, säger Gunnar Wesslén på Mediebolaget som sköter företagets kundtjänst i Sverige.

Han avslutar med en hälsning till alla företagets kunder.

- CD-WOW är antirasistiskt och antifascistiskt!


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons