ND har förlorat sina mandat | Expo.se

ND har förlorat sina mandat

Publicerad 2005-02-28 16:45

Nationaldemokraternas Fredrik Bergman, fullmäktigeledamot i Södertälje, hoppar av. Även Hans Pettersson lämnar partiet.

Nationaldemokraterna har förlorat sina sista mandat i Södertälje kommunfullmäktige. Fredrik Bergman blir politisk vilde och Hans Petterssn lämnar både partiet och fullmäktige.

Nationaldemokraterna har sedan partisplittringen förra sommaren varit ett sargat parti. De nazivänliga vann striden om partiet och sedan dess har en allt tydligare antisemitism trätt fram i propagandan.

Direkt vid partisplittringen stod det klart att Nationaldemokraterna förlorade sina kommunala mandat i Haninge, där hela avdelningen lämnade partiet. I dag sitter Ralph Henning och Harry Edlund som politiska vildar i Haninge.

Fredrik Bergman och Hans Pettersson ville dock inte omedelbart svara på frågan om även de lämnade partiet. Från deras håll hänvisade de till att de tog en politisk time-out från partiet men att de fortsatte att arbeta lokalt. Bergman ställde krav på att partiledningen skulle ge svar på en rad frågor.

- De måste uppvisa en långsiktig strategi för partiet. Hur den skulle se ut vill jag inte spekulera i men möjligtvis återvända till hur partiet fungerade när det grundades. Det har ju hänt väldigt mycket det senaste året och de som är kvar behöver bevisa att det inte kommer att fortsätta på det viset, sa Fredrik Bergman då.

Nu har han och Hans Pettersson beslutat sig för att hoppa av partiet och gå vidare.

- Det här har varit ett svårt beslut, men nu känner jag en viss lättnad, säger Fredrik Bergman till Länstidningen Södertälje.

Tidningen skriver att Bergman är kritisk till att partiledningen inte stoppar de nazistiska strömningarna som finns i partiet.

Hans Pettersson säger till LT att han inte kommer fortsätta med politiken.

- Jag har tröttnat, det känns meningslöst att fortsätta. Så har det känts länge, säger Pettersson.

De två fullmäktigepolitikernas avhopp betyder att Nationaldemokraterna inte längre ekonomiskt kan luta sig tillbaka på sina bidrag från kommunerna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons