Bombmisstänkta erkänner

Publicerad 2005-03-10 10:03

Nio tyska nazister, tillhörande den förbjudna gruppen Kameradschaft süd, står åtalade för att planerat att spränga ett judiskt centrum i München. Rättegången började i november, men först nu har två av de åtalade erkänt att de gömt sprängämnen som skulle användas mot politiker och judiska ledare.

Vid en husrannsakan hittade polisen 14 kilo sprängämnen, varav 1,7 kilo TNT. De nio står åtalade för att planerat att spränga det judiska centrumet i München i samband med invigningen. Flera betydande personer, bland andra Paul Spiegel, chef för judiska rådet i Tyskland, och primärministern i Bayern, Edmond Stoiber var på plats.

Fram till nu har de nio åtalade, som är mellan 19 och 35, nekat till anklagelserna, men nu har alltså två av nazisterna erkänt att de planerat ett attentat. En av dem som erkänt sa under rättegången, enligt The Independent:

”Alla av oss inblandade accepterade att materialet (sprängämnena) skulle användas. Jag var förberedd på att använda våld.”

Fram till bekännelsen har åtalet undergrävts av det faktum av att ingen erkänt. Advokaterna har även fört fram att en av underrättelsetjänstens infiltratörer hade försökt provocera fram brottet. Ett vittne har framfört att det funnits planer på att låta en av gruppens kvinnor utföra attentatet genom att agera som självmordsbombare.

De åtalade riskerar upp till 15 års fängelse. Kameradschaft süd leds av den 28-årige Martin Wiese.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.