Engelbrektarnas revansch | Expo.se

Engelbrektarnas revansch

Publicerad 2005-03-23 10:12

Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Erik Slottner får sparken, erfar Svenska Dagbladet. I stället föreslår valberedningen Charlie Weimers, grundaren av det numera upplösta konservativa nätverket Engelbrekt.

Slottner brev ordförande i KDU förra året då han besegrade motkandidaten Andreas Olofsson med två röster. Slottner var ett kontroversiellt val inom Kristdemokraterna. Hans liberala åsikter om aborter och homosexuellas rätt att gifta sig har kritiserats internt. Trots detta väntades han bli omvald.

När distrikten skulle nominera kandidater så dök Andreas Olofssons namn upp igen. Olofsson är kristet värdekonservativ. När valberedningen nu ska presentera sin kandidat kommer dock varken Slottner eller Olofsson vara med i diskussionen. Olofsson har, enligt Svenska Dagbladet, i strid med reglerna tagit in många medlemmar som påverkat röstningen i de olika distrikten till egen favör. Istället kommer valberedningen att satsa på Charlie Weimers, Olofssons vapendragare.

Weimers var för fyra år sedan med och startade nätverket Engelbrekt som Expo avslöjade som ett nätverk med starka rasistiska undertoner. Inspirationen hämtade Engelbrekt direkt från Sverigedemokraterna. En av huvudfrågorna för nätverket var att höja ribban för att få svenskt medborgarskap. Den som kom från ett utomnordiskt land borde tala god svenska, kunna svensk historia och vara ostraffad för att bli svensk, ansåg nätverket.

När Engelbrekt upplöstes gick flera medlemmar till Nationaldemokraterna och fick ledande positioner där.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons