Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En av ungdomarna firade sin 18-årsdag när bråket började utanför en restaurang vid torget. Totalt ska ett 40-tal ungdomar samlats på torget och en handfull var direkt inblandade i bråket, varav flera ingick i ett gäng med högerextremister. Polis kallades till platsen av nattvandrare som inte ansåg sig kunna behärska situationen.

När en polisman med hund tog sig in i folkhopen ska den nyblivne 18-åringen ha hotat honom till livet med orden ”jag ska döda dig”. Även hans jämnårige kamrat ska ha hotat polismannen med liknande ord. Han erkänner brott.

Den andra 18-åringen, födelsedagsbarnet, nekar till brott och säger i förhör att det var polishunden som han hotade att ”vrida nacken av”, inte polismannen. Han säger också att han är rädd för hundar som lyder på kommando.

Båda två ingår i den löst sammansatta gruppering av högerextremister som under namnet Göteborgs fria nationalister, GFN, etablerat sig i göteborgsområdet efter Nationaldemokraternas fall. Den nyblivne 18-åringen har tidigare varit medlem i Nationalsocialistisk front, NSF.