Åtta anhållna efter nazistattack | Expo.se

Åtta anhållna efter nazistattack

Publicerad 2005-04-04 17:13

Åtta aktivister inom nätverket Göteborgs fria nationalister, GFN, sitter fortfarande anhållna misstänkta för lördagsnattens attack mot ungdomar vid Stigbergstorget i Göteborg. Polisen eftersöker fler inblandade och fler vittnen. Enligt uppgifter på två nazistiska hemsidor ska också aktivister ur Nationell ungdom närvarat vid attacken som riktade sig mot bland annat ungdomar på en spelning på Musikens hus i närheten av Stigbergstorget.

Det var strax innan midnatt under lördagskvällen som en grupp på 15-20 skinnskallar attackerade förbipasserande vid Stigbergstorget. Enligt de två nazistiska hemsidorna info14 och patriot skulle attacken vara ett svar på en misshandel av tre ”nationella kvinnor” tidigare under dagen.

På Svenska motståndsrörelsen och Nationell ungdoms hemsida, patriot, beskrivs hur en telefonkedja gick ut och hur senare ”ett 20-tal slutit upp för att gemensamt, som en enhet, söka upp antifascister för att kräva hämnd”.

Vid attacken jagades bland annat en ung man hela vägen hem, där han misshandlades grovt och inredningen i hans lägenhet förstördes.

Händelsen beskrivs på den nazistiska hemsidan info14:
”En av kommunisterna som lyckades fly sina halvt medvetslösa kamrater siktades en stund senare och jakten togs upp i ett rasande tempo. Kommunisten flyr allt vad benen bär mot sin lägenhet, till vad som för honom skulle vara hemmets trygga vrå, men innan han hinner få igen ytterdörren och låsa om sig rycks dörren upp och patrioterna bjuder in sig själva och lite nationell roomservice. Kommunisten slås medvetslös och hans lägenhet lämnas i spillror innan patrioterna beger sig ut i smågrupper på gatorna igen.”

Flera andra misshandelsfall beskrivs på hemsidan.
”En av kommunisternas ansikte fick stifta närmare bekantskap med en glasflaska innan han, och hans vänner, fick agera dansgolv på den kalla asfalten”, skriver samma hemsida.

Enligt uppgifter i GT ska flera av de attackerande skinnskallarna varit maskerade med huvor. En uppgift som inte bekräftas av polisen.

Åtta aktivister kopplade till Göteborgs fria nationalister, GFN, sitter nu anhållna misstänkta för flera fall av grov misshandel. Åklagaren har begärt utvidgad anhållningstid och behöver inte begära de unga männen häktade förrän senast onsdag klockan 12.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons