Inresta för demonstration | Expo.se

Inresta för demonstration

Publicerad 2005-04-11 16:43

De allra flesta som deltog i SMR/NU:s demonstration i Söderhamn i lördags var inresta aktivister.

Svenska Motståndsrörelsen kallade till demonstration i Söderhamn i lördags. Mellan 70-100 ska ha deltagit i marschen. Någon större lokal förankring var det dock inte, endast en handfull personer från Söderhamn deltog. De flesta aktivisterna var inresta från Sundsvall, Stockholm och Göteborg.

Svenska Motståndsrörelsen och Nationell Ungdom har lagt mycket kraft på att försöka etablera sig i Gävleborgs län det senaste halvåret. Det var efter att en gruppvåldtäkt polisanmäldes som SMR/NU riktade in sig på orten. Förundersökningen lades ned då polisen inte hade något att gå på.

Flera flygbladsutdelningar följde från Nationell Ungdom, företrädesvis med aktivister från SMR/NU Sundsvall. Blood & Honour Gävleborg har tidigare kallat till en demonstration i Söderhamn men ställde in då motdemonstration snabbt mobiliserades lokalt. Vid två tillfällen tidigare har stora demonstrationer för demokrati hållits i Söderhamn med anledning av situationen. Totalt har de samlat 1000 personer första gången och runt 400 personer andra gången.

I förra veckan kallade SMR till ett offentligt möte i Söderhamn. Även andra organisationer bjöds in, däribland Nationalsocialistisk Front. Mobiliseringen sköttes framför allt av avdelningen i Sundsvall. Fredrik Vejdeland och Mattias Harlin var de som officiellt stod som arrangörer.

SMR/NU fick ihop folk från både Nationalsocialistisk Front och Blood & Honour att sluta upp. SMR/NU hade mobiliserat med folk från åtminstone Stockholm, Göteborg och Sundsvall. Den lokala organisationen i Söderhamn är således mycket liten. Endast ett fåtal personer som deltog i demonstrationen kom från Söderhamn.

Polisen omhändertog fyra motdemonstranter under dagen för störande av ordning, men de släpptes efter att SMR:s demonstration var avklarad. Motdemonstranterna hävdar att nazister har tillåtits att fotografera dem, men att personer ur den antirasistiska greps när de fotograferade nazister. Den antirasistiska demonstrationen hade kallats samman av alla de politiska partierna i fullmäktige, kyrkor och föreningsliv.

- Båda grupperna har fått tillstånd att demonstrera och det mesta har gått lugnt till väga. Vi har räknat att närmare 90 personer deltog i Nationell ungdoms demonstration och vi vet att de flesta inte är härifrån, kommenterade Lars Fredin vid polisen till Hälsingekuriren efteråt.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons