Tre år för göteborgsnazist

Publicerad 2005-04-27 09:53

Hovrätten fastställer domen för den 20-årige före detta medlem i Nationalsocialistisk front som tidigare i år dömdes till tre års fängelse för flera grova misshandelsfall och hets mot folkgrupp.

Den 20-årige mannen har gjort sig skyldig till misshandel, fyra fall av grov misshandel och hets mot folkgrupp. Två av misshandelsfallen rör ett homosexuellt par på väg från en gayklubb i centrala Göteborg. 20-åringen ska ha slagit en flaska rakt i ansiktet på en av männen efter att ha frågat: ”Är ni bögar”. Hovrätten betecknar misshandeln som ”oprovocerat farligt våld” och anser att det extra allvarligt att det skett i ett syfte att kränka parets sexuella läggning. Även hets mot folkgrupp gäller kränkning av homosexuella. 20-åringen döms för att ha burit en t-shirt med texten ”Böghatare” på offentlig plats. Han är tidigare dömd för att ha burit samma t-shirt vid ett tidigare tillfälle.

20-åringen själv hade begärt skyddstillsyn eller nedsättning av straffet, men hovrätten konstaterar att det sammanlagda straffvärdet för handlingarna ligger på tre och ett halvt års fängelse. Men på grund av han ännu inte fyllt 21 år sätts straffet till tre års fängelse.
20-åringen har på kort tid dömts för flera liknande misshandelsfall och struntat i att genomgå utdömd samhällstjänst, vilket vägs in i beslutet att inte ge honom en icke-frihetsberövande påföljd.

20-åringen började sin politiska karriär som aktiv nationaldemokrat. 20-åringens mamma var kontaktperson för partiet i en västsvensk kommun men han gick ganska snart över till Nationalsocialistisk front. Enligt egen uppgift, eftersom han insåg att demokrati inte var något för honom. Han bodde en tid på Nationalsocialistisk fronts gård i Tråvad utanför Vara, men kom i bråk med medlemmar i organisationen och flyttade till Göteborg. Där anslöt han sig till den grupp högerextremister som nu sitter häktade misstänkta för de grova misshandelsfallen vid Stigbergstorget i Göteborg. Han deltog bland annat i gruppens aktiviteter inför förra årets Salemmarsch.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.