Krav på straffskärpning för göteborgsnazister | Expo.se

Krav på straffskärpning för göteborgsnazister

Publicerad 2005-08-24 09:14

Idag startar hovrättsrättegången i Göteborg mot de elva högerextremister som i juli dömdes till hårda fängelsestraff för inblandning i den grova misshandelsraiden mot förbipasserande på Stigbergstorget den 2 april.

Domarna har kritiserats av högerextrema organisationer och hemsidor som politiska och orimligt hårda. Som mest fick en 19-årig man fem års fängelse, men då ingick också ett fall av grovt vapenbrott. Övriga fick mellan ett år och sex månaders fängelse och tre års fängelse. En 17-åring fick ett år och sex månader sluten ungdomsvård.

”Besinningslöst våld”
Tingsrätten skriver i sin dom att ”[a]lla elva har gjort sig skyldiga till ytterst allvarlig kriminalitet. De har på allmän plats angripit helt oskyldiga människor”, ”[b]esinningslöst har de i grupp gett sig på dessa personer och därvid slagit och sparkat dem samt även använt tillhyggen”.
En man som ringde efter polisen jagades hem till sin lägenhet där han misshandlades svårt samtidigt som bostaden skövlades.
- Hela trappuppgången såg ut som ett slakthus, berättade mannens flickvän för tingsrätten.

De dömda tog avstånd
Samtliga inblandade tog avstånd från attackerna under tingsrättsrättegången.
- Det är hemskt det de har blivit utsatta för, att han sprang hem i sin lägenhet för att söka skydd, sa en då 18-årig kungälvsbo under sitt vittnesförhör.
- Det jag hört nu som ska ha hänt är för jävligt. Fan, åka på så mycket stryk mår man inte bra av varken fysiskt eller psykiskt, sa en annan av 18-åringarna som sedan dömdes.
- Det är synd är det. Det är synd att det har skett, sa en 21-åring från Askim.
- Tråkigt, det är synd, det är ganska grova våldsbrott, sa en 21-årig medlem i Nationell ungdom.
Samtidigt har nazistiska hemsidor ömsom försvarat attackerna som en berättigad hämndaktion för en misshandel tidigare under kvällen, ömsom kritiserat de låga beviskraven under rättegången.

Krav på straffskärpning
Samtliga elva dömda har överklagat sina domar. Det flera av dem kritiserar är att tingsrätten inte helt lyckats utröna vem som gjort vad under den dryga halvtimmen som misshandelsraiden pågick, flera av de dömda har dömts utifrån att de varit på platsen och att de gemensamt kommit överens och planlagt en hämndaktion på en krog i centrala Göteborg tidigare under kvällen. Bara ett fåtal har annan teknisk bevisning såsom blod på kläder.

Även åklagaren har valt att överklaga domen. Han kräver en straffskärpning.

- Deras handlingar bör bedömas strängare. Det rör sig om osedvanligt fula brott, säger kammaråklagare Håkan Larsson till Göteborgsposten.

Två av de dömda är medlemmar i Nationell ungdom, övriga nio är aktiva i det löst sammansatta nätverk som går under benämningen Göteborgs fria nationalister.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons