Linusson friad från vapenbrott | Expo.se

Linusson friad från vapenbrott

Publicerad 2005-09-12 02:27

Curt Linusson, ledare för den paramilitära nazistgruppen Legion Wasa, frikändes i förra veckan från åtal om vapenbrott. Rätten ansåg det inte styrkt att det olagliga vapen som återfanns i Linussons hem var hans eller att han kände till vapnet. Linusson hävdar att någon försöker sätta dit honom.

Det började med att TV4 visade videomaterial från när Legion Wasa tränade i skogarna. På bilderna sågs Linusson med ett vapen som senare skulle visa sig vara en så kallad softairgun. Vid husrannsakan i Linussons bostad hittade man en laddad revolver i anslutning till en kakelugn. Ändå tyckte inte åklagare Sune Johansson att det gick att styrka brott från Linussons sida och väckte inte åtal.

Skälen som angavs till att åtal inte väcktes var att vapnet inte låg väl synligt för Linusson och att den misstänkte uppgett att bostaden ständigt stod olåst och att vem som helst kunnat lägga vapnet där.

Men överåklagaren ansåg att det var värt att ompröva det nedlagda fallet och i maj väckte chefsåklagare Anders Johansson åtal. Vid rättegången i förra veckan förnekade Linusson all kännedom om vapnet.

- Jag har aldrig sett revolvern, sa han enligt Vara Tidning.

Han lade vid rättegången också fram teorin om att något ska ha planterat vapnet där och sedan tipsat polisen.

- De visste nog var de skulle leta, sa Curt Linusson.

Efter förhandlingen ansåg tingsrätten inte att åtalet var styrkt och instämde därmed i den förste åklagarens bedömning av ärendet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons