Nazister till attack mot skolpersonal | Expo.se

Annons

Nazister till attack mot skolpersonal

Publicerad 2005-09-30 11:11

En 22-årig före detta NSF-medlem greps efter misshandeln i Vålberg.

Under onsdagen skedde två allvarliga attacker mot skolpersonal från rasister. Den ena attacken skedde mot en rektor på en skola i värmländska Vålberg, den andra mot en vaktmästare på en skola utanför Stockholm. Gemensamt för attackerna var att rasisterna hade hindrats från att sprida sitt budskap på skolorna.

Tidigt på måndagsmorgonen samlades aktivister från Nationaldemokraternas Ungdomsförbund (NDU) för att sprida sin propaganda. När en av skolans vaktmästare skulle avvisa dem sprejades han i ögonen av något svidande ämne. På den nazistiska hemsidan info 14 ger man en annan bild av händelsen.

”Självförsvar”
”Agerandet skedde i självförsvar men polis på plats grep två aktivister och tog med sig övriga tre till förhör. Övergreppet från skolpersonalen har under dagen anmälts.”

Två aktivister från NDU blev gripna på plats av polisen och tre togs in på förhör senare under dagen. NDU har tidigare varit inblandade i militanta aktioner, den mest kända av dem var när de stormade Pridetåget den andra augusti 2003.

Högstadierektor attackerades av fyra nazister
Vid tvåtiden på måndagen störtade fyra nazister in på Vålbergsskolans rektorsexpeditionen. Två nazister ställde sig och höll vakt medans de andra två tog strypgrepp på rektorn och började misshandla honom.

- Du ska ge fan i att prata skit om nazisterna. Du ska märkas, lyder varningen till rektorn, enligt Vämlands Folkblad.

Till slut lyckas rektorn slita sig loss och låsa in sig i ett angränsande rum varifrån han larmar polisen. Polisen lyckades under eftermiddagen gripa två av nazisterna.

- Det här är nog bland det allvarligaste som jag varit med om. Att människor går in för att märka personal. Det är otroligt allvarligt, säger Per Uppman, skolchef i Karlstad, till Värmlands Folkblad.

Legion Wasa och NSF
Två av de misstänkta är bröder och har tidigare varit kopplad till Nationalsocialistisk Front (NSF). Den äldsta som är 22 år var medlem i NSF 2002 och spred aktivt propaganda på sin hemort i Götene, bland annat tillsammans med hans lillebror. Han har också varit en av legionärerna i den nazistiska Legion Wasa. 22 åringen är bland annat dömd för två fall av misshandel, narkotikabrott och stöld.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons