ND buades ut i Södertälje

Publicerad 2005-09-19 16:21

Nationaldemokraternas Marc Abramsson buades ut av motdemonstranter i Södertälje.

Nationaldemokraterna buades ut när de höll ett torgmöte i Södertälje söndagen den 18 september. Försöket att vinna politiska poäng på händelserna i stadsdelen Ronna en vecka tidigare misslyckades och nazisterna eskorterades av polis ut ur staden.

Nationaldemokraterna hade lyckats trumma ihop ett fyrtiotal anhängare till mötet i Södertälje Centrum. Manifestationen utgjordes främst av unga män. De få kvinnor som medverkade i tåget utrustades med svenska flaggor och fick flankera talarna när de försökte få ut sitt budskap till de 200-300 åskådarna som stod vid sidan av torget.

En av talarna var ND: s riksorganisatör Marc Abramsson. Hans tal avbröts flera gånger av rop från åskådarna och han hade svårt att göra sig hörd i sorlet. När Abramsson talade om hur ingen vill ha en mångkulturell politik skrattades han ut av publiken.

Meningar går i sär
Exakt vad som hände i Ronna på kvällen söndagen den 11 september är inte klarlagt. Meningarna går isär om huruvida de värsta bråken kunnat undvikas om poliserna tagit det lugnare, eller om poliserna blev anfallna av en ilsken mobb. Nationaldemokraternas analys av händelserna var glasklar.

– Varför skjuts det mot poliser?, undrade Abramsson. Handlar det om ungdomsgäng? Om Fattigdom? Om Kriminella? Nej, det handlar om ett samhälle ställt mot ett annat!

Nödstopp för invandring
Lösningen var, enligt Abramsson, nödstopp på all utomeuropeisk invandring, minskade bidrag till invandrare och utvisning av invandrare som dömts för brott.

Ingen konfrontation mellan grupperna
Polisen hade förberett sig på bråk. Enligt Ufuk Sen vid Södertörnspolisen hade man räknat med mellan femtio och hundra Nationaldemokrater och ett okänt antal motdemonstranter. Polisen lyckades hålla de två grupperna isär och det blev ingen konfrontation. Två motdemonstranter greps senare, misstänkta för förberedelse till grov misshandel respektive brott mot knivlagen. Båda försattes på fri fot senare under dagen.

HÅKAN GESTRIN


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.