Sverigedemokraterna framåt i kyrkovalet

Publicerad 2005-09-19 11:52

En fördubbling av röstandelen blev resultatet av söndagens kyrkoval, samtidigt minskade valdeltagandet till cirka tolv procent. Sverigedemokraterna gick starkast framåt i Lunds stift, som omfattar Skåne och Blekinge, där partiet samlade 4,3 procent av väljarstödet.

För andra gången valde Sverigedemokraterna att ställa upp i kyrkovalet, mest känt som det bortglömda valet - så även i år då valdeltagandet sjönk från 14,2 procent till cirka 12 procent. Sverigedemokraterna ökade från 0,8 procent i valet 2001 till 1,7 procent i år.

Starkast går partiet som väntat i södra Sverige men i län som Småland kammade partiet mer eller mindre noll.

För fyra år sedan var Sverigedemokraterna upptryckta mot repen när partiet splittrades och nya Nationaldemokraterna bildades. Partiet decimerades kraftigt och tappade bland annat fotfästet i Stockholmsområdet när aktivisterna gick över till Nationaldemokraterna. Räddningen blev ett kyrkoval som ingen verkade bry sig om. Partiet fick 0,8 procent av rösterna och två marginaliserade platser i kyrkomötet som är högsta instans inom Svenska kyrkan.

Fyra år senare har kyrkovalet blivit ett strategiskt val för partiet, en chans att trimma in sig inför de kommande allmänna valen 2006.

I kyrkovalet 2001 ställde SD endast upp i två av stiften och vann där två mandat, ett i Lunds stift och ett i Stockholms stift. I år ställde partiet upp i tio av tretton stift och vann tio mandat. I Lunds ökade man till tre mandat och i Stockholm till två, i övriga tog man vardera ett mandat förutom i Luleå, Skara och Växjö stift där man inte fick tillräckligt med röster för att få representation på stiftsnivå.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här