Dömd för hets mot folkgrupp | Expo.se

Annons

Dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2005-11-08 04:27

Nationalsocialistisk Fronts hemsida förtalade homosexuella och romer. Nu får sidans ansvarie utgivare, 20-åringen Göran Jonsson, avsitta en månads fängelse som straff.

Norrköpings Tingsrätt som avkunnade domen i förra veckan ansåg att straffvärdet egentligen var två månaders fängelse men tog hänsyn till Jonssons låga ålder och halverade fängelsetiden.

Göran Jonsson är juridiskt ansvarig för materialet som Nationalsocialistisk Front publicerar på sin nyhetssida och förra året skrevs två artiklar som Justitiekanslern mottog anmälningar mot. I den ena artikeln jämställdes homosexualitet med pedofili, incest, nekrofili och tidelag. Den andra artikeln hade rubriken ”kraftig ökning av zigenare att vänta” där romer beskrevs som en folkgrupp som lever på stölder, tiggeri och spådom.

Domstolen anser att påståendena kränkt såväl de homosexuella som romer i allmänhet. Göran Jonsson menade att partiet bara citerat ur ett äldre lexikon men uppgifterna döms ut som osakliga och omoderna av tingsrätten. Jonsson har meddelat att han kommer att överklaga domen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons