Dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2005-11-08 04:27

Nationalsocialistisk Fronts hemsida förtalade homosexuella och romer. Nu får sidans ansvarie utgivare, 20-åringen Göran Jonsson, avsitta en månads fängelse som straff.

Norrköpings Tingsrätt som avkunnade domen i förra veckan ansåg att straffvärdet egentligen var två månaders fängelse men tog hänsyn till Jonssons låga ålder och halverade fängelsetiden.

Göran Jonsson är juridiskt ansvarig för materialet som Nationalsocialistisk Front publicerar på sin nyhetssida och förra året skrevs två artiklar som Justitiekanslern mottog anmälningar mot. I den ena artikeln jämställdes homosexualitet med pedofili, incest, nekrofili och tidelag. Den andra artikeln hade rubriken ”kraftig ökning av zigenare att vänta” där romer beskrevs som en folkgrupp som lever på stölder, tiggeri och spådom.

Domstolen anser att påståendena kränkt såväl de homosexuella som romer i allmänhet. Göran Jonsson menade att partiet bara citerat ur ett äldre lexikon men uppgifterna döms ut som osakliga och omoderna av tingsrätten. Jonsson har meddelat att han kommer att överklaga domen.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.