GFN-aktivist dömd för barnvåldtäkt | Expo.se

GFN-aktivist dömd för barnvåldtäkt

Publicerad 2005-11-24 15:09

Den dömda GFN-aktivisten på en av sina politiska aktiviteter.

En ung skinnskalle som deltagit på aktiviteter med Göteborgs fria nationalister, GFN, dömdes i dag till tio månaders sluten ungdomsvård för grovt sexuellt utnyttjande av underårig och våldtäkt mot barn. Offret är en 14-årig nära släkting till den unga mannen och övergreppen ska ha pågått under ett års tid. GFN förnekar koppling.

En annan släkting till GFN-aktivisten döms samtidigt till 1 år och 8 månaders sluten ungdomsvård för grovt sexuellt utnyttjande och våldtäkt mot samma flicka. I det fallet har övergreppen pågått sedan hon var 12 år gammal.

Den unga aktvisten har varit aktiv i den nazistiska miljön i Göteborg en längre tid och han har deltagit på flera aktiviteter med nazistorganisationen Göteborgs fria nationalister, i både Göteborgs- och Stockholmsområdet.

Offret skar sig själv
Hela händelsen rullades upp när flickan visade en kamrat ett brev hon skickat till Barnens rätt i samhället, BRIS. I brevet berättade hon hur hon blivit våldtagen under Göteborgskalaset i augusti. Men snart kom sanningen om vad flickan verkligen blivit utsatt för fram, att hon i flera år våldtagits av två nära släktingar. Personal vid skolan hade också upptäckt att flickan skurit sig över kroppen.

GFN-aktivisten erkänner samlag
Aktivisten har erkänt att han vid ett tiotal tillfällen haft samlag med den då 13-åriga flickan. Hon berättar att övergreppen skett mot hennes vilja och under tvång, att hon försökte hålla sig borta från den unga mannen när någon vuxen inte var i närheten. Hon har också förklarat att det kändes ”som knivar i magen” när den unga mannen tvingade sig på henne.

Med våldsinslag och tvång
Den andra mannen har erkänt att samlagen inte skedde på frivillighet från flickans sida och berättar om en tvångsmässig fixering gentemot flickan som fick honom att ta första steget.

Åklagaren yrkade på grov våldtäkt
I och med den nya sexualbrottslagen den 1 april i år ska i princip alla fall där en person äldre än 15 år som har sex med en person som är under 15 år dömas för våldtäkt mot barn. I det här fallet ville åklagaren döma de bägge unga männen till grov våldtäkt med barn eftersom det finns flera uppgifter som gör gällande att flickan tvingats till samlag med tvång och med visst våld. Att flickan och förövarna är så nära släkt är också en förvärrande faktor.

Krossade rutor efter skinnskallefest
Den unga GFN-aktivisten döms också för skadegörelse sedan han krossat två fönsterrutor i anslutning till en skinnskallefest i östra Göteborg. Han har nekat till skadegörelsen och säger att han varit på festen hela kvällen.

- Vi fördömer kategoriskt den här typen av övergrepp och personerna som ligger bakom dem. Det är inga av förövarna som har eller har haft någon koppling till nätverket Göteborgs fria nationalister, säger en företrädare för GFN å nätverkets vägnar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons