Kampen mot fördomarna

Publicerad 2005-11-08 05:11

Kim Kärnfalk, artist, är gästkrönikör i Expo 3-4/2005.

Jag är vansinnigt trött på fördomar. Framförallt mina egna. Det värsta är att det är bara mina medvetna fördomar jag kan försöka ändra på. De flesta ligger och gror i bakhuvudet och slår ut med jämna mellanrum utan att jag märker det.

Ibland har jag sådan tur att någon ifrågasätter mina ideal och tvingar mig att tänka efter. Det behövs med jämna mellanrum, kan jag lova. Vissa egensnickrade sanningar vill jag inte undersöka närmare för de ger så bra förklaringar till orättvisor, gör mig bättre eller att vi är bättre än dom.

Dom andra är ondskefulla människor utan ansikte eller känslor. Jag vill tro att alla skitsnygga tjejer är bimbos. Det får mig att känna mig bättre än dem, även om de är mycket vackrare och mer framgångsrika än jag.

Jag vill tro att det bara är fula gamla gubbar som åker till Thailand och köper sex, men det blir svårt nuförtiden eftersom jag varit i Thailand tillräckligt många gånger för att veta att det är alla kategorier av män, även rågblonda ungdomar eller helsvenska pappor med familjen på hotellrummet och de köper en kropp för några baht.

Det hade varit skönt om alla invandrare stod för åttio procent av all kriminalitet och att alla muslimska män slog sina kvinnor och aldrig hjälpte till med disken. Då visste man det, liksom. Då hade vi sluppit alla mörka människor och vi hade kunnat leva i vårt mellanmjölksland trygga med bra ekonomi, eftersom vi svenskar inte behöver socialbidrag och utan några invandrare så finns det ju jobb till alla.

Nej, jag vet att det inte är så. Jag är glad för att jag i alla fall har fattat att den sortens påhitt är rena skiten. Vi behöver alla vi kan få hit som hjälper oss att bygga vårt land. Vad vi inte behöver är organiserade lögnhalsar som försöker få oss att tro att människor är helt förtappade på grund av hud och hårfärg. Eller sexuell läggning. De som gömmer sig bakom bibeln är de allra värsta och jag som trodde att religion handlade om att älska, visa kärlek och att vara ödmjuk..

Istället tolkas det hej vilt i bibeln och den framstår som en bruksanvisning i att utrota alla oliktänkande vuxna människor som lever sina liv utefter sina egna sanningar och kärlek. Döm om min skadeglädje när en sekt som propagerat för att alla homosexuella är pedofiler, själva visade sig ha en pedofil i sin församling.

De försökte mörklägga hela historien, men som tur var kom den ut. Vad säger ni nu då? Det kommer bli en intern kris i församlingen för om man inte kan skylla på att han är bög så kanske man har haft fel hela tiden. Då lär det bli ett par ursäkter att leverera till människor inom HBT- rörelsen, det kan jag säga. Jag är trött på att andra människor försöker pracka sina fördomar på mig genom att använda bibeln som argument.

Fördomar kommer alltid att finnas så länge vi inte orkar tänka själva. Om man inte tillåter andra i sin närhet att fälla nedsättande kommentarer så är man på väg. Framåt. Tillsammans med en massa människor som är olik en själv. Det är väl ändå det som gör att man utvecklas och lär sig nya saker. Jag är trettio år och långt ifrån fullärd. Det är jag glad för.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.