Nazister bakom misshandel

Publicerad 2005-11-17 15:46

Ett flertal ungdomar i Järna har blivit allvarligt misshandlade och hotade av ett gäng nazister de två senaste veckorna. Polisen arbetar med att försöka identifiera gänget.

Den första attacken skedde på fredagskvällen för två veckor sedan. Fem ungdomar var på väg från pendeltågsstationen när en grupp delvis maskerade nazister hoppade på dem efter att först ha begärt att få deras palestinasjalar.

När nazistgänget inte fick sjalarna sprayade de pepparspray i ögonen på tre av ungdomarna innan de också överöste dem med sparkar och slag vilket ledde till att en av dem fick sitt näsben brutet. Misshandeln pågick fram till att en av killarna gav nazisterna sin palestinasjal. Gänget gjorde då hitlerhälsningen och gick.

I fredags skedde ytterligare en attack. Tre ungdomar omringades av ett stort gäng med både tjejer och killar klädda i kängor och bombarjackor, beväpnade med flaskor, batonger, knogjärn och järnrör vilka användes under misshandeln, enligt Länstidningen.

Ett flertal personer fick flaskor i huvudet och en kille blev så svårt misshandlad att han fick hjärnskakning och ett krossat nyckelben. Men när polisen kom till platsen lyckades de inte ta fast någon ur nazistgänget.

Hos polisen i Södertälje finns idag minst sex anmälningar om misshandel som skinnskallar tros ligga bakom. Förundersökningsledare Kicki Samuelsson, säger till Länstidningen, att de arbetar med att försöka identifiera gänget. Men hon är orolig att medborgare i Järna ska ta lagen i egna händer vilket redan skett eftersom ett par personer som blivit utpekade som gärningsmän blivit hotade. Hon säger också att närpolisen i helgen ska befinna sig i Järna så långt det är möjligt.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.