Ninas resa

Publicerad 2005-11-10 21:48

Nina Einhorn är en av få människor som överlevde Warszawaghettot. Ninas resa är en dramadokumentär gjord av hennes dotter, dokumentärfilmaren Lena Einhorn (som tidigare skrivit boken med samma titel, Prisma bokförlag.)


Genom dramatiserade scener, svartvita arkivbilder och intervjuer med Nina spelas historien om en judisk tonåring upp. En tonåring som går i skola, på fester och till arbetet – i ghettot. Fler och fler i hennes omgivning försvinner, pojkar som stulit mat i staden under nätterna hittas ihjälskjutna på mornarna, rykten om koncentrationslägren sprider sig och skräcken är ständigt närvarande.

Med hjälp av närmast osannolika tillfälligheter, list och en hel del tur lyckas Nina klara sig levande genom ghettot. Ninas resa beskriver ett av många tragiska judiska livsöden under andra världskriget, och visst berör filmen – även om den kanske inte överraskar vare sig dramaturgiskt eller estetiskt.

Anna Amnéus

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.