NSF-ledare häktad | Expo.se

NSF-ledare häktad

Publicerad 2005-11-23 17:14

Jonas Andersson på nationaldagen i Stockholm tidigare i år.

Fyra nazister häktades idag misstänkta för förberedelse till mordbrand och grov misshandel. En av de häktade är Jonas Andersson, länsledare för Nationalsocialistisk Front, NSF, i Östergötland. De andra tre är 24, 22 respektive 21 år gamla.

Männen anhölls tidigt på söndagen efter det att polisen i Linköping stoppat dem i en bil fylld med vapen såsom molotovcocktails, slagträn, tårgas, knivar och knogjärn. I bilen fanns också ett flertal rånarluvor. Förutom NSF-ledaren, den 27-årige Jonas Andersson, är de andra också kända i nazistkretsar. 22-åringen är aktiv i NSF och 21-åringen har varit aktiv där tidigare. 24-åringen har en bakgrund från både Nationell Ungdom och Nationaldemokraterna, där han varit aktiv de senaste åren.

Det hade ryktats om att nazister och vänsteraktivister skulle göra upp på lördagsnatten. Så det var efter ett tips som polisen åkte till Berga i Linköping där de fann bilen med nazisterna. I bilen fanns, förutom de nu häktade männen, också en 17-åring som polisen valde att inte anhålla. Men den unga pojken är även han misstänkt för samma brott som de häktade männen.

Gruppledaren Jonas Andersson blev så sent som i november i år dömd för misshandel till tre månaders fängelse. En av de andra häktade, 24-åringen, har blivit dömd för ett flertal brott tidigare. Förra året dömdes han till 13 månaders fängelse för två brott gällande misshandel men också rån, ofredande, egenmäktigt förfarande, brott mot knivlagen och vapenbrott. Han är även misstänkt för misshandel och olaga hot i ytterligare ett fall.

Vid Nationalsocialistisk Fronts demonstration i Linköping den 29 oktober deltog 24-åringen tillsammans med länsledaren Jonas Andersson som var en av talarna. Han sa bland annat att NSF hade för avsikt att ställa upp i kommunalvalet 2006 och att de också ville ha en total förändring av hela det korrupta samhällssystemet han menade vi har idag. ”Vi vill få ett slut på socialdemokraternas och liberalernas vanstyre av Sverige”, fastslog Jonas Andersson i sitt tal.

Åtal ska vara väckt senast den 7 december.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons