Lugn demonstration och misslyckade blockader

Publicerad 2005-12-10 21:02

Drygt 1000 personer demonstrerade på eftermiddagen under parollerna ”Kamp mot nazismen” och ”Inga fler hatbrott”. Huvudarrangör var Nätverket mot rasism (NMR) samt ett antal fackförbund, partier och föreningar. Demonstrationen gick lugnt till, men i andra delar av staden har bråk och oroligheter uppkommit.

Grupperingar av militanta antifascister har på flera håll försökt att både själva ta sig ut till Salem samt stoppa nazister från att ta sig ut. Samtliga försök har misslyckats, enligt polisen. Den utlovade tågblockaden som AFA skulle arrangera blev inställd då Karlbergs pendeltågsstation spärrats av och inga tåg stannade vid stationen.

Ett 70-tal demonstranter fördes i piketbussar till Västra hamnen. Vid 15-tiden började ett hundratal demonstranter, däribland många tillresta danskar, att röra sig mot Karlbergs pendeltågsstation. Polisen hann dock stoppa försöket och samtliga föstes tillbaka in mot centrum. Senare på eftermiddagen har mindre grupper av militanta antifascister försökt att starta kravaller på Östermalm.

Deltagarna i NMR:s demonstration fick på Norra Bantorget lyssna på flera talare och musikframträdanden. När det var samling till demonstrationen blev deltagarna peppade av en man med megafon.

- Det som inte hjälper är tystnaden. Att sitta på sitt arsle och vänta på att det ska bli bättre. Vi är som är här idag, vi tar ansvar! Det är de tystas fel att nazisterna demonstrerar!

Victor som var med och arrangerade demonstrationen och som agerade vakt under dagen är nöjd med att demonstrationen gick lugnt till.

- Jag föredrar att det är kallt och tråkigt än att det är bråkigt, säger han.

Alexander Bengtsson

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.