Dömd nazist åtalas för ny Torslandamisshandel

Publicerad 2006-01-16 21:04

Festen på Zenithgården i Torslanda den 20 augusti förra året samlade flera av aktivisterna i det lokala nazistgänget. Nu åtalas två unga män för att tillsammans med uppemot ett tiotal personer ha grovt misshandlat en ensam ung man på dansgolvet. En av de åtalade dömdes så sent som i september till nio månaders fängelse för inblandning i nazistattacken vid Stigbergstorget i Göteborg.

Festen i samlingslokalen i Torslanda arrangerades för att fira en annan av de dömda under Stigbergstorgetmisshandeln på hans 18-årsdag.
Den nyblivna 18-åringen ska ha arrangerat festen tillsammans med en annan 18-åring som togs av polisen i februari förra året i samband med att ett nazistgäng misshandlade ett homosexuellt par i Brunnsparken i centrala Göteborg.

Vittnen beskriver hur den mycket onyktre 20-åringen kom i bråk med personer som pekas ut som tillhörande det lokala nazistgänget. Han fick en rad slag och sparkar mot kroppen innan han föll till marken. Alla låg i en stor hög med 20-åringen under sig, beskriver en ung flicka.
Som en ”gröt” där åtminstone nio personer gav sig på offret med hoppsparkar och slag, beskriver andra vittnen.

Stampade på offrets huvud
En 19-åring som dömdes i september till nio månaders fängelse för inblandning i nazistattacken vid Stigbergstorget pekas av flera vittnen ut som en av de aktiva vid misshandeln. En kamrat till honom, en 18-åring som samtidigt åtalas för en annan grov misshandel på en krog vid Järntorget i Göteborg, pekas ut som en av de aktiva vid misshandeln som hoppar på den misshandlade unga mannens kropp och stampar med foten på hans huvud.

När misshandeln är över bärs offret ut ur lokalen. Väl ute kommer han i bråk med ett annat gäng med bland annat invandrarungdomar. En 21-åring som 2001 dömdes för våldsamt upplopp i samband med EU-kravallerna pekas av vittnen ut som den som gav den redan blåslagna 20-åringen ett knytnävsslag i ansiktet. Nu åtalas också han för misshandel.

Alla tre åtalade nekar till brott och säger att det var andra som var inblandade i bråket och att de såg bråket från avstånd.

20-åringen själv säger att han inte kommer ihåg mycket av händelsen, men berättar i förhör att andra berättat att han först blev slagen av personerna ur det lokala nazistgänget för att sedan misshandlas av en man ur invandrargänget utanför.

Daniel Olsson

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.