På Sifofronten inget nytt | Expo.se
Analys

På Sifofronten inget nytt

Publicerad 2006-01-21 17:38

Sverigedemokraterna har finansierat en egen Sifoundersökning som visar att 40 av tusen tillfrågade personer uppgav att de kan tänka sig att rösta på partiet, det vill säga 4 procent. Det betyder att partiet har mycket arbete framför sig för att lyckas ta sig över fyraprocentspärren i höst.

Professorn i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet, Sören Holmberg, låter förvånad när Expo delger honom resultatet från Sverigedemokraternas egenfinansierade undersökning.
- Mitt spontana intryck är att 4 procent är rätt lågt för att uttrycka mig milt i ett sådant här sammanhang. Fyra procent är en låg siffra för ett parti som fick 1,4 procent i senaste valet, säger han och betonar skillnaden mellan att tänka sig att rösta på ett parti och att sedan också göra det.
- Tänka sig kan man ju göra, det är ett icke förpliktigande. Det brukar ofta vara högre siffror för nya partier i sådana här undersökningar.

Varken mer eller mindre

Enligt Sifo överensstämmer siffran väl med det valresultat som Sverigedemokraterna fick i valet 2002. Varken mer eller mindre.
- För ett mindre parti brukar det vara så att mellan en tredjedel och 25 procent av de som säger att de kan tänka sig att rösta på ett parti sedan också gör det, säger chefen för Sifos opinionsundersökningar Toivo Sjörén.
Det är en erfarenhet han tycker stärks av den nu aktuella undersökningen.
- Sverigedemokraterna hade ju ungefär en procent i senaste valet och det är väl ungefär vad de har i väljarbarometern idag. Fyra procent i den här undersökningen överensstämmer alltså ganska väl med de siffror vi har på dem tidigare, säger han.

Kan tänka sig flera partier

I Sifos stora väljarbarometer svarar man inte på frågan om man kan tänka sig att rösta på ett speciellt parti utan på frågan ”Om det vore val idag vilket parti skulle du då rösta på?”
- Tänka sig att rösta på är mer en slags maximal som visar att du har lyckats föra ut ditt budskap, säger Toivo Sjörén och tar ett exempel från bilmarknaden.
- ”Kan du tänka dig att köpa en Volvo” ger svaret på hur stor den maximala marknaden är just nu. Så klart det är relevant, men det är inte samma sak som vem som faktiskt köper Volvon.
Liksom de flesta människor kan tänka sig att köpa flera olika bilmärken kan de flesta människor tänka sig att rösta på flera partier.
- Ett exempel är folkpartiet som massa moderater kunde tänka sig att rösta på i många år men ändå aldrig gjorde det.

Högre siffror för andra konkurrerande partier

Andra partier som gjort liknande undersökningar har fått betydligt högre siffror. SPI fick i en undersökning drygt tio procent att säga att de kan tänka sig att rösta på partiet, Junilistan och Feministiskt initiativ fick tjugo procent i sina första undersökningar. Miljöpartiet och Ny demokrati fick innan sina respektive genombrott också drygt tjugo procent i motsvarande undersökning.

Missvisande siffror

Pressmeddelandet som Sverigedemokraterna sände ut till landets medier under torsdagskvällen hade rubriken: ”Sifo: Var tionde ung kvinna kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna”.
Men det är en slutsats som Sifo tycker är vansklig att dra av den gjorda undersökningen.
- Alla partier vill ju dra slutsatser ur resultatet, men man får vara försiktig. Man kan av undersökningen säga är att det är fler unga kvinnor än andra grupper som säger att de kan tänka sig kunna stödja Sverigedemokraterna, men att säga att det är tio procent är felmarginalen för stor för.
Felmarginalen för den siffran är enligt Sifo sex procentenheter, de tio procent av unga kvinnor som påstås kunna tänka sig rösta på Sverigedemokraterna kan alltså i verkligheten vara fyra procent, men det kan också vara 16 procent. En genomgång av undersökningens resultat visar att Sverigedemokraterna helt enkelt tog ut den högsta siffran de kunde finna i undersökningen och körde den som rubrik.

I ingressen till Sverigedemokraternas pressmeddelande skriver partiet också: ”Bland befolkningen i sin helhet uppger 4 %, det vill säga samma andel som krävs för att komma in i riksdagen att man skulle kunna tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna om det vore val idag”. Men det är inte samma sak som att partiet är vid fyraprocentspärren.

12-16 procent

”Skall ett parti komma över fyraprocents spärren behövs sannolikt åtminstone 12-16 procent som säger att de skulle kunna tänka sig att rösta på partiet. Man ska emellertid komma ihåg att dagens väljare är väldigt lättrörliga, det gäller speciellt de nya partiernas väljare. Ändras uppfattningen om partiet kan ett potentiellt stöd snabbt försvinna”, skriver Sifos Toivo Sjögren i en text där han resonerar kring mätandet av partisympatier.

Enligt Sifo kostar en undersökning motsvarande Sverigedemokraternas mellan tio och tolvtusen kronor.

Fakta: Andra partiers resultat i motsvarande undersökningar

Junilistan, december 2004 16 %
Feminstpartiet, december 2004 10 %
Alternativ vänster, december 2004 5 %
Junilistan, september 2005 11 %
Feminstiskt initiativ, september 2005 5 %
Vägval vänster, september 2005 4 %
Junilistan, oktober 2005 11 %
Feminstiskt initiativ, oktober 2005 5 %
Sjukvårdspartiet, oktober 2005 9 %

Källa: Sifo


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons