SD bjuds in till pingstkyrka | Expo.se

SD bjuds in till pingstkyrka

Publicerad 2006-01-09 18:08

Pingstkyrkan i Karlskrona har bjudit in Sverigedemokraterna till valmöten inför höstens val. Kyrkan legitimerar rasism, enligt socialdemokraten Magnus Mannhammar.

– Jag frågade mig hur Jesus skulle ha gjort. Han talade med den romerska ockupationsmakten vilket inte var populärt, säger församlingens pastor och föreståndare Ulf Sundkvist till Kyrkans tidning.

Möte senare i vår
I samma tidning berättar pingstkyrkopastorn att inbjudan har gått ut till Sverigedemokraterna liksom övriga partier som är representerade i Karlskrona kommunfullmäktige efter valet 2002. Tanken är att gruppledarna ska delta på var sin gudstjänst och att de i det sammanhanget ska berätta om sig själva och sin politik. Politikerna ska också få tillfälle att berätta om sin egen personliga relation till Jesus och religiositet. Mötet med Sverigedemokraternas gruppledare Richard Jomshof är planerat till den 9 april.

De borgerliga partierna har liksom Sverigedemokraterna tackat ja till inbjudan. Men ännu har inget svar inkommit från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.

”Legitimerar rasism”
Socialdemokraternas kommunalråd i Karlskrona Mats Johansson beskriver enligt Blekinge läns tidning kyrkans inställning som ”märklig”.
Partikamraten Magnus Manhammar anser att församlingen legitimerar rasism genom sitt agerande.

- Rasistiska partier ska inte få mer utrymme än vad som är absolut nödvändigt, säger han till Blekinge läns tidning.

”Vi måste kunna samtala”
- Det finns en del grundläggande värderingar i Sverigedemokraternas politik som jag inte delar men vi måste kunna samtala, säger Ulf Sandkvist apropå kritiken.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons