Smugglade 200 tårgaspatroner till Sverige | Expo.se

Annons

Smugglade 200 tårgaspatroner till Sverige

Publicerad 2006-01-25 19:39

De båda 28-åringarna var på resa till Tyskland över dagen. På vägen hem ertappades de i tullen med bilen lastad med 200 brukar tårgas, nio teleskopbatonger och en stilettkniv. Igår dömde Göteborgs tingsrätt de båda välkända nazisterna för smugglingsbrott.

Själva inköpen gjordes i Hamburg den 25 oktober 2003.
- Jag gick omkring i affärer i Hamburg och jag blev sugen på att handla tårgas, sa den ena 28-åringen under rättegången igår.
- Jag hade tänkt köpa 20-30 stycken, men så fick jag ett bra pris på 200 stycken och slog till.
Tårgasen skulle han sälja vidare till kvinnliga bekanta enligt honom själv.

Den andra 28-åringen erkände att han hade köpt batongerna och en kombinerad tändare och stilettkniv.
- Jag drack öl. Sedan gick jag omkring där i St Pauli (ett område i Hamburg, red. anm.), gick in i en affär där på gatan och köpte nio teleskopbatonger och en tändare med kniv, drack mer öl och sedan åkte vi hem, sa den andra 28-åringen som just nu avtjänar ett längre fängelsestraff för inblandning i den uppmärksammade misshandelsraiden mot förbipasserande vid Stigbergstorget i april förra året.

Dömd för Stigbergstorget misshandeln
Den fängslade 28-åringen är tidigare dömd för en rad våldsbrott och är knuten till Svenska motståndsrörelsen som bara två veckor efter de båda männens vapeninköp i Tyskland arrangerade en manifestation på Första Långgatan i Göteborg.

Den andra 28-åringen har tidigare haft kopplingar till Nationalsocialistisk front och Blood & Honour. Han är också dömd för en mängd våldsbrott, bland annat en rasistiskt motiverad mordbrand mot en Pizzeria i Halland i mitten av 1990-talet.

Båda männen dömdes för att gemensamt och i samförstånd fört in de olagliga föremålen till landet, men deras straff bakas in i de betydligt allvarligare straff de har gjort sig skyldiga till under den tid utredningen i målet pågått.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons