Tonårsflickor i rasistattack

Publicerad 2006-01-30 15:17

Tre femtonåriga flickor från Göteborg som en sen kväll i juli förra året trakasserade två somaliska kvinnor med rasistiska tillmälen har dömts till dagsböter för förolämpning. De två kvinnorna var ute och gick med en barnvagn i området runt Selma Lagerlöfs torg på Hisingen när de tre flickorna kom fram.

En av flickorna ska ha gjort så kallad hitlerhälsning och skrikit ”Heil Hitler” mot kvinnorna. Tillsammans ska de tre flickorna ha skrikit rasistiska tillmälen som ”jävla neger”, ”vi vill inte ha er här” och ”ni ska försvinna från vårt land”.

Åklagaren åtalade ursprungligen de tre flickorna för hets mot folkgrupp och förolämpning, men tingsrätten ogillar åtalet för hets mot folkgrupp.

Tingsrätten konstaterar att uttalandena och hitlerhälsningen är att se som hets mot folkgrupp, men eftersom budskapet inte spritts till fler än de inblandade parterna är det inte tillräckligt spritt för att leda till fällande dom enligt hetslagen.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!