Mohammedteckning inte hets mot folkgrupp | Expo.se

Mohammedteckning inte hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-02-16 15:02

Den karikatyrteckning av profeten Mohammed som Sverigedemokraterna lät publicera på sin hemsida utgör inte hets mot folkgrupp. Det konstaterar Justitiekanslern sedan partisekreterare Björn Söder själv anmält bilden för granskning.

Bilden var ett av bidragen till den teckningstävling som Sverigedemokraterna utlyste i början av januari, en teckningstävling som syftade till att få in flera bilder på profeten mohammed som senare skulle publiceras i partiorganet SD-kuriren.

Den publicerade bilden visar en man med vågigt halvlångt mörkt hår och med hakskägg som tittar in i en handspegel. I spegelbilden finns en svart maskering över mannens ögon och bilden bär också texten ”Mohammedansk självcensur”.

Björn Söder mailade Justitiekanslern
Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder skickade bilden i ett mail till Justitiekanslern, en reporter vid Sveriges television samt svenska journalistförbundet den 10 februari och bad om en granskning vad gäller hets mot folkgrupp.
”Min bedömning av bilden är att den är smakfull med ett intelligent budskap”, skriver Björn Söder i sitt mail.

Inte hets mot folkgrupp
Under onsdagen kom Justitiekanslern med beskedet att bilden inte utgör hets mot folkgrupp.
”Syftet med lagstiftningen om hets mot folkgrupp har inte varit att motverka debatt eller kritik av skilda företeelser”, skriver justitiekanslern i sitt beslut.
Han hänvisar till förarbetena till lagen om hets mot folkgrupp där det står att begreppet missaktning måste tolkas med viss försiktighet och att inte alla förnedrande eller nedsättande uttalanden skall innefattas.

”Även för sådana yttranden som av en bred allmänhet uppfattas som stötande måste det finnas ett vidsträckt utrymme”, skriver Justitiekanslern och fortsätter:
”Enligt min uppfattning uttrycker den publicerade teckningen, som har en satirisk framtoning, inte missaktning mot folkgruppen muslimer”.

Flera personer har tidigare anmält Sverigedemokraterna för att ha publicerat mohammedkarikatyrer.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons