Annons

Brevbärare delar ut rasistpropaganda

Publicerad 2006-03-25 10:56

Nationaldemokraterna gör ett storutskick till 330000 adressater i Uppsala och Stockholms län under måndagen.

Propagandan skickas med Posten, vilket har fått de postanställdas fackförbund SEKO att beskriva måndagen som ”en mörk dag för Sveriges brevbärare”.
Eftersom Posten bedömt att materialet inte rörs av lagen om hets mot folkgrupp uppmanar nu facket sina medlemmar att dela ut materialet.

- Jag förstår att det är många av våra medlemmar som helst skulle slänga denna högerextremistiska propaganda i närmaste soptunna, men Posten har tagit detta uppdrag och då är också våra medlemmar skyldiga att bära ut det, säger Janne Rudén.
- Jag tror ändå att de flesta vid närmare eftertanke inser att yttrandefriheten måste värnas även om den har en avskyvärd baksida.

Inför valet 2002 anlitade Nationaldemokraterna Posten för ett liknande utskick i Mölndals kommun. Men den gången vägrade de SEKO-anslutna brevbärarna vilket slutligen fick Posten att backa från ett ingånget avtal med det högerextrema partiet.

SEKO har gjort bedömningen att det inte finns någon möjlighet att stoppa utdelningen med stöd av arbetsrättsliga och juridiska regelverk. Däremot ställer SEKO krav på att Posten vidtar nödvändiga åtgärder för att garantera arbetsmiljön och säkerheten för brevbärarna.

- Det är viktigt att skyddsombuden är observanta på de säkerhets- och arbetsmiljöproblem som kan uppstå och att de vid behov använder de verktyg som de har till sitt förfogande, säger Janne Rudén.

Enligt SEKO:s pressekreterare Jonas Pettersson rör det sig om 330000 utskick i Uppsala och Stockholms län. Enligt Nationaldemokraterna rör det sig om en halv miljon utskick som går till adressater i Uppsala, Stockholm men också i Göteborg och Skåne. Den uppgiften gick inte att få bekräftad under lördagen.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons