Annons

Från skinnskalle till förlagsredaktör

Publicerad 2006-03-08 10:20

Marknadsdagar brukar betyda stökiga kvällar i Jönköping. Klockan är strax efter tio och några killar i tjugoårsåldern smågruffar vid ett lotteristånd. Två poliser i tjänst ser hur en av killarna plockar fram en tårgasburk ur jackfickan och sprayar en annan kille i ansiktet.

När polismännen kommer fram till killen med tårgasen riktar han sprayburken mot dem. En av polismännen får den svidande gasen sprayad rakt i ansiktet. Killen med tårgassprayen i handen heter Anders Lagerström. Han är 21 år och den här majdagen 1999 och är han i Jönköping tillsammans med sina kamrater, ett skinnskallegäng från Linköping. I december året därpå faller domen: villkorlig dom med samhällstjänst. Då inbegriper domen också en händelse i augusti 1999. Även då använde Anders Lagerström den illegala tårgassprayen mot sina motkombatanter.
Bara två veckor efter att domen fallit grips Anders Lagerström i samband med ett bråk mellan skinnskallar och invandrarungdomar i centrala Linköping. Han har med sig en expanderbatong och döms för olovligt innehav av farligt föremål.

Ledare för skinnskallar

Anders Lagerström växer upp under ordnade förhållanden. Han föds i Linköping, men växer upp i det lilla samhället Ellös på västsvenska Orust. Som 12-åring flyttar han med sin familj tillbaka till Östergötland. På den nya hemorten Motala utvecklar Anders Lagerström sina politiska ideal, enligt vad han själv sa i en intervju med TV-Motala 1996.
Han blir en av ledargestalterna i det lokala skinnskallegänget i Motala, ett engagemang han tar med sig till sin nuvarande hemort Linköping.
På gymnasiet studerar Anders Lagerström Handel och administration.

Nazistiska Nationell ungdom

Våren 2000 är han med i nazistiska Nationell ungdom och är en av de drivande personerna bakom nazisternas källarlokal i Linköping, Bunkern. I lokalen fanns mindre försäljning av propagandamaterial, t-shirts och CD-skivor.
Vid sidan av det politiska engagemanget, som för honom till flera politiska möten med Nationell ungdom runt om i landet, skaffar han sig en försörjning via kunskapslyftet. Våren 2002 får han hjälp av arbetsförmedlingen i Linköping för att starta Nordiska förlaget. Han påbörjar en Starta eget-kurs och får under några veckor även ett så kallat Starta eget-bidrag för att utveckla sin affärsidé.
Samtidigt går han in i ungdomsförbundet till det då nybildade Nationaldemokraterna, där han blir distriktsordförande.

I grå kostym

Liksom Daniel Friberg, Peter Melander och andra inom nätverket kring Nordiska förlaget och Svenska media, har Anders Lagerström en bakgrund som bångstyrig skinnskalle som vid ett skede i livet totalt ändrat inställning till det politiska arbetet. I produktkatalogen från augusti 2004 porträtteras företagaren och förläggaren Anders Lagerström i grå kostym och mörkblå skjorta.

Artikeln publicerades i Expo nr 3/2004


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons