Från skinnskalle till förlagsredaktör | Expo.se

Annons

Från skinnskalle till förlagsredaktör

Publicerad 2006-03-08 10:20

Marknadsdagar brukar betyda stökiga kvällar i Jönköping. Klockan är strax efter tio och några killar i tjugoårsåldern smågruffar vid ett lotteristånd. Två poliser i tjänst ser hur en av killarna plockar fram en tårgasburk ur jackfickan och sprayar en annan kille i ansiktet.

När polismännen kommer fram till killen med tårgasen riktar han sprayburken mot dem. En av polismännen får den svidande gasen sprayad rakt i ansiktet. Killen med tårgassprayen i handen heter Anders Lagerström. Han är 21 år och den här majdagen 1999 och är han i Jönköping tillsammans med sina kamrater, ett skinnskallegäng från Linköping. I december året därpå faller domen: villkorlig dom med samhällstjänst. Då inbegriper domen också en händelse i augusti 1999. Även då använde Anders Lagerström den illegala tårgassprayen mot sina motkombatanter.
Bara två veckor efter att domen fallit grips Anders Lagerström i samband med ett bråk mellan skinnskallar och invandrarungdomar i centrala Linköping. Han har med sig en expanderbatong och döms för olovligt innehav av farligt föremål.

Ledare för skinnskallar

Anders Lagerström växer upp under ordnade förhållanden. Han föds i Linköping, men växer upp i det lilla samhället Ellös på västsvenska Orust. Som 12-åring flyttar han med sin familj tillbaka till Östergötland. På den nya hemorten Motala utvecklar Anders Lagerström sina politiska ideal, enligt vad han själv sa i en intervju med TV-Motala 1996.
Han blir en av ledargestalterna i det lokala skinnskallegänget i Motala, ett engagemang han tar med sig till sin nuvarande hemort Linköping.
På gymnasiet studerar Anders Lagerström Handel och administration.

Nazistiska Nationell ungdom

Våren 2000 är han med i nazistiska Nationell ungdom och är en av de drivande personerna bakom nazisternas källarlokal i Linköping, Bunkern. I lokalen fanns mindre försäljning av propagandamaterial, t-shirts och CD-skivor.
Vid sidan av det politiska engagemanget, som för honom till flera politiska möten med Nationell ungdom runt om i landet, skaffar han sig en försörjning via kunskapslyftet. Våren 2002 får han hjälp av arbetsförmedlingen i Linköping för att starta Nordiska förlaget. Han påbörjar en Starta eget-kurs och får under några veckor även ett så kallat Starta eget-bidrag för att utveckla sin affärsidé.
Samtidigt går han in i ungdomsförbundet till det då nybildade Nationaldemokraterna, där han blir distriktsordförande.

I grå kostym

Liksom Daniel Friberg, Peter Melander och andra inom nätverket kring Nordiska förlaget och Svenska media, har Anders Lagerström en bakgrund som bångstyrig skinnskalle som vid ett skede i livet totalt ändrat inställning till det politiska arbetet. I produktkatalogen från augusti 2004 porträtteras företagaren och förläggaren Anders Lagerström i grå kostym och mörkblå skjorta.

Artikeln publicerades i Expo nr 3/2004


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons