Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

HD provar söderhamnsfallet

Publicerad 2006-03-08 11:57

Högsta Domstolen kommer att pröva fallet med de fyra nazister som spridit hets mot homosexuella på en skola i Söderhamn.

Det var i december 2004 som sju personer knutna till den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen tog sig in på en skola i Söderhamn och delade ut flygblad. I flygbladen anklagades bland annat homosexuella för att försöka ”avdramatisera pedofili”.

Samtliga sju dömdes i tingsrätten för hets mot folkgrupp, fyra till fängelse och de andra till villkorlig dom och samhällstjänst på grund av deras låga ålder. De fyra som dömdes till fängelsestraff överklagade domen och friades av hovrätten.

Hovrätten menande att de fyra gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp enligt svensk lag, men med hänvisning till att de förmodligen inte skulle fällas i Europadomstolen friades samtliga.

Riksåklagaren skrev i sin överklagan att hovrättens dom innebär ”att en stor del av den propaganda som bl.a. nazistiska och andra högerextrema grupper använder sig av för att angripa homosexuella och grupper som har utländsk härkomst kommer att bli straffria.”

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.