Rasister portas från Sjöbo marknad

Publicerad 2006-03-23 15:27

Sjöbo kommun förbjuder nu högerextrema och rasistiska organisationer att vistas på den årliga marknaden med kommunens namn, skriver Skånska dagbladet.

På förra årets marknad fanns både Nationaldemokraterna och det nazistiska Nordiska förlaget på plats med egna stånd. Nordiska förlaget sålde bland annat vitmaktmusik och böcker som förnekade förintelsen.

Familjemarknad
Kommunens kultur-,turist- och fritidsnämd har därför sett över sina riktlinjer för att motverka liknande företeelser i framtiden.

- Vi är alla överens om att det ska vara en familjemarknad och inte en busmarknad, säger nämndens ordförande, Hans Malmborg (m), till Skånska Dagbladet.

Marknadsföreståndare kritiseras
Vid förra årets marknad godkände föreståndaren Margareta Olsson organisationernas marknadstånd sedan hon bett polisen att gå igenom materialet som utbjöds till försäljning. Polisen fann inget olagligt.

Olsson fick därefter kritik ifrån kommunalrådet Stefan Lundgren (m) som menade att han skulle rått de marknadsansvariga att neka organisationerna tillträde om han hade fått reda på det.

Porr och rasism inte välkommet
Sjöbo marknad ägs av kommunen som i sina nya riktlinjer också slår fast att porr inte är tillåtet att sälja på marknaden. Porr och rasism passar inte in i marknadens koncept som ett familjeevenemang, menar man.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här