Traditionsenlig marsch genom Stockholm

Publicerad 2006-04-23 11:52

En grupp sköldförsedda högerextremister deltog i Engelbrektsmarschen i Stockholm.

”Inga kommunister på våra gator”, ”här marscherar det nationella motståndet” och ”gör gatan fri för Sveriges ungdom”. Det var några av de slagord som ekade genom centrala Stockholm när Nationaldemokraternas ungdomsförbund, NDU, under lördagen genomförde sin årliga marsch till 1300-talets bondeledare Engelbrekt Engelbrektssons minne.

Annons

Annons

Något färre än hundra personer deltog i marschen mellan Norra bantorget och Odenplan. Kravallutrustad polis och fyra ridande poliser följde längs marschvägen. Framme på Odenplan organiserade förre NDU-ordföranden Andreas Wallentin en fanborg bestående av kvinnliga fanbärare med svenska och finska fanor.

Efter inledande problem med högtalaranläggningen presenterade NDU-Stockholms organisatör Patrik Forsén mötets tre talare: ungdomsförbundsordföranden Robert Almgren, riksorganisatören för Nationaldemokraterna Marc Abramsson samt partiets pressekreterare Markus Andersson från Fagersta.

Inga sammandrabbningar
Före detta sverigedemokraten och nyblivne medlemmen i Nationaldemokraterna, Jimmy Windeskog, deltog vid mötet som förflöt lugnt och utan sammandrabbningar. En grupp maskerade vänsterextremister stoppades av polisen vid Odenplan. Enligt stockholmspolisen avlägsnades 34 motdemonstranter från platsen med buss till Ulriksdal.

Engelbrektsmarschen var en årligen återkommande högtidsdag för Sverigedemokraterna under 1990-talet, men togs över av utbrytarna i Nationaldemokraterna för några år sedan.

”Nostalgisk händelse”
I en artikel på den högerextrema hemsidan nationell.nu sätter Jimmy Windeskog demonstrationen i sitt historiska sammanhang:

- I dag, för ND, tror jag nog att demonstrationen fungerar mest som en nostalgisk händelse samt en chans att stärka moralen och sammanhållningen i partiet, säger han.

DANIEL OLSSON
MIKAEL EKMAN


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.