Utpekad nazist på säkerhetsklassad tjänst

Publicerad 2006-04-19 18:52

Den dömde 20-åringen gör sin värnplikt på säkerhetsklassad tjänst i Mellansverige.

En dömd 20-årig nazist från Halmstad gör sin värnplikt på en säkerhetsklassad tjänst i Mellansverige. Enligt Hallandsposten har 20-åringen deltagit på ett rekryteringsmöte för Nationell ungdom under sin permission.

Den 20-årige mannen dömdes i hovrätten den 14 mars i år för vapenbrott, tillsammans med två jämnåriga kamrater. För två år sedan fotograferade de varandra när de poserade med stommen till 20-åringens pappas AK4 från hemvärnet. Bilderna lades sedan ut på Internet.

20-åringen sa då att syftet med fotografierna var att föreviga en 19-årig lokal nazists nya frisyr.

Enligt Hallandsposten berättar 20-åringens pappa för polisen att hans son varit aktiv i Sverigedemokraterna tidigare, men idag ska han vara aktiv i Nationell ungdom. Under gymnasietiden satte han upp affischer för Nationell ungdom och han ska, enligt tidningen, ha deltagit på utåtriktade aktiviteter för organisationen.

- Tydligen har vi inte fått informationen i det här fallet. Varför vet jag inte, säger Robert Jansson, chef för säkerhetssektionen vid Försvarsmaktens högkvarter, till Hallandsposten.

Enligt honom kan inte Försvarsmakten ingripa bara på grund av en värnpliktigs åsikter, men döms personer för till exempel vapenbrott ska en säkerhetsbedömning göras.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.